Kyoto Protokolü’ne İmza Atan ve Protokolü İmzalamayan Ülkeler

Kyoto Protokolü’ne İmza Atan ve Protokolü İmzalamayan Ülkeler

Kyoto Protokolü’ne imza atan ve protokolü imzalamayan ülkeler hangileridir? Türkiye Kyoto Protokolü’nü imzalayan ülkeler arasında mıdır? Bu protokolün amaçları nelerdir? Bu sorulara dair yanıtlar ve fazlası yazımızda.

Kyoto Protokolü Neden Önemli?

11 Aralık 1997 yılında imzalanan Kyoto Protokolü, küresel anlamda iklim değişikliği ve ısınma ile mücadelenin sağlanması ve artırılmasına yönelik, uluslararası boyutta düzenlenen tek resmi protokol olması nedeniyle önem taşımaktadır. Kyoto Protokolü’ne imza atan ve protokolü imzalamayan ülkeler başlığımız altında, bu protokolün tam olarak kapsam ve amaçları hakkındaki detaylara da ulaşabilirsiniz.

Kyoto Protokolü’ne imza atan ve protokolü imzalamayan ülkeler

Türkiye ve Kyoto Protokolü

Protokolün imzalanması, farklı şerhler ile gerçekleştiği için doğrudan imzalayan veya imzalamayanlar şeklinde yapılacak ayrımı biraz daha detaylandırmak gerekir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dördüncü Jeolojik Zaman (Kuaterner) Özellikleri

Protokolü kimi ülkeler imzalamış ve onaylamış, kimileri ise sadece imzalamış ancak onaylama konusunda net bir görüş bildirmemişlerdir. Diğer yandan protokolü imzaladıktan sonra çekilen veya imzalamasına rağmen anlaşmayı onaylamayan ülkeler de olmuştur.

Kyoto Protokolünün Amaçları Nelerdir?

Protokolün temel amacı, ülkeler tarafından salgılanan sera gazını daha kabul edilebilir seviyeye çekerek iklim ve sıcaklıklar üzerinde tehlikeli boyutların görülmesini engellemektir. Yapılan araştırmalara göre protokolden önceki süreci de kapsayacak şekilde 10 yıllık sıcaklık artışı tahmini 1.4 ile 5.8 derece arasındayken, protokole tam olarak uyulması ve hedeflere ulaşılması durumunda bu artış, 0.02 ile 0.28 arasında olacaktır.

Türkiye ve Kyoto Protokolü

Türkiye protokole taraf olmasına rağmen protokolü imzalamak için 4 yıl kadar beklemiş ve ardından 30 Mayıs 2008 tarihi itibariyle, protokole imza atacağını resmi olarak duyurmuştur. Mecliste yapılan oylama ile birlikte protokolünün imzalanması, 3’e karşı 243 olarak oy çokluğu ile kabul görmüştür.

Bunu da Okuyabilirsin...
Tuzlaşma (Çoraklaşma) Nedir? Nasıl Oluşur?

Türkiye dünyada nüfusuna göre sera gazını az salgılayan ülkeler listesinde bulunmaktadır. Avrupa Birliği ortalaması ile kıyasladığında Türkiye’nin salgılamış olduğu sera gazı, %50’den daha azdır. OECD ortalaması ile kıyaslandığında ise Türkiye OECD’ye ortalamasına göre yaklaşık %65’den daha az sera gazı salgılamaktadır.

Kyoto Protokolü'nü İmzalamayan Ülkeler

Kyoto Protokolü’nü İmzalamayan Ülkeler

İklim değişikliği anlaşması olarak tanımlanan bu protokol 175 ülke tarafından imzalanmış olup, bu anlaşmaya ilk karşı çıkan ülkeler ABD, Hindistan ve Çin olmuştur. Özellikle Çin ve Amerika’nın tüm ülkeler arasında en fazla sera gazı salınımına neden olduğu bilinmektedir. Bu ülkelerin ardından Hindistan ve Rusya gelmekte olup, Rusya protokolü imzalayan ülkeler arasında yer almaktadır.

Sonrasında Çin ve Hindistan anlaşmayı imza atmışlar ancak karbon salınımını azaltmak için çalışma yapamayacaklarını bildirmişlerdir. Bu ülkelerin, anlaşmayı imzalamalarına rağmen karbon salınımını azaltma mecburiyetleri bulunmamaktadır. Şu anda Kyoto Protokolü’ne imza atmayan tek ülke konumunda, ABD yer almaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kırgızistan Nerededir Yaşam Şartları Nelerdir? Kırgızistan Hakkında Her Şey

Kyoto Anlaşmasının Önemli Detayları

Küresel ısınmaya karşı oldukça önemli bir görevi bulunan anlaşmanın detayları ise şöyle;

  • Anlaşmaya göre, gelişmiş olarak bilinen ülkeler sera gazı salınımlarını 1990’daki verilere göre %5,2 azaltmak durumundadırlar.
  • Bu anlaşma, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni tamamlayıcı nitelikte olarak kabul görmüştür.
  • Protokole BMİDÇS üyesi olan ülkelerin imza atması söz konusu olup, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde olmayan ülkelerin imza atması söz konusu değildir.

Bu yazımızda Kyoto Protokolü’ne imza atan ve protokolü imzalamayan ülkeler üzerine sizleri bilgilendirdik ve bu anlaşmanın neden önemli olduğuna, hangi amaçla hazırlandığına değindik. Coğrafya kategorisi altında yayınlanan diğer içeriklerimize de göz gezdirerek dünyamız hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak