Karadeniz Iklimi Ve Özellikleri Liste Halinde | Onlinezeka

Karadeniz iklimi ve Özellikleri Liste Halinde

Türkiye’de Karadeniz iklimi Karadeniz Bölgesi ve Karadeniz kıyıları ile beraber Marmara Bölgesi’nde ve Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülen iklim türüdür. Karadeniz İklimi’nin olduğu bölgelerde her mevsimin bol yağışlı (ortalama 842,6 mm) geçmekte olup kurak dönem yaşanmamaktadır.

Türkiye’de Karadeniz iklimi ve Özellikleri Liste Halinde

  • Doğu Karadeniz: En fazla yağış sonbahar mevsiminde, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişmektedir.
  • Batı Karadeniz: En fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm’dir.
  • Orta Karadeniz: Karadeniz’in diğer bölgelerinden farklı olarak en fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 450 mm (Tokat)–700 mm (Samsun) arasındadır.
  • Karadeniz İklimi, Türkiye’de günlük ve yıllık sıcaklık farkının en az olduğu iklim tipidir.
  • Kışlar, Akdeniz İklimi’nde olduğu gibi ılık, iç ve yükseklerde ise soğuk geçmektedir. Ancak yazlar fazla sıcak değildir.
  • Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır.
  • Yıllık ortalama sıcaklık 13,0°C, Temmuz ortalaması 22,1°C, Ocak ayı ortalaması 4,2°C’dir.
  • Yıllık bağıl nem ortalaması %71’dir.
Bunu da Okuyabilirsin...
Zengin Olma Duası

Ilıman okyanusal iklim

Ilıman okyanusal iklim

Batı rüzgârlarının etkisiyle ılıman kuşak karalarının batı ve çok daha seyrek olarak doğu kıyılarında görülür. Avrupa’nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada’nın batı bölgeleri, Avustralya’nın güneydoğusu, Şili’nin güneybatısı, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’nın güneydoğusu başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye’de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülmektedir.

Kışlar ılık, yazlar serindir. Bununla beraber her mevsim yağışlıdır. Her mevsimde yağış olması nedeniyle bulutluluk da fazladır. Bundan dolayı da güneşlenme az olmaktadır.

Ilıman okyanusal iklimde bütün mevsimlerde nemlilik fazladır. Bu nedenle günlük, yıllık sıcaklık farklarının en az olduğu iklimdir. Yıllık yağış miktarı 600–1500 mm civarındadır. Yükseltinin arttığı yerlerde yağış miktarı da artmaktadır. Yağış oluşumu rüzgârların daha çok denizden gelmesinden dolayı yamaç yağışı şeklindedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Erzurumspor - Bodrumspor maçı ne zaman, hangi kanalda?

Doğal bitki örtüsü ormandır. Bitki örtüsü alçak kesimlerde kışın yaprağını döken yayvan yapraklı ormanlardır. Yükselti arttıkça bitki örtüsü değişir ve karma yapraklı ormanlara rastlanır. Daha yukarılarda ise iğne yapraklı ormanlar ve Alpin çayırlar görülür.

En sıcak ay ortalaması 24-25 °C, en soğuk ay ortalaması 5-6 °C dir. Yıllık ortamla sıcaklık 10-15 °C dir. Genellikle 30-60 enlemleri arasında, kıtaların batı kıyılarında görülür.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak