Bu Yazıda Neler Var?
Şerife Bacı
Şerife Bacı, kesin olmamakla birlikte 1900 yılında Kastamonu’da doğmuştur. Kastamonulu yaşlı kadın ve erkeklerle birlikte Kastamonu’daki cephanelerin Ankara’ya götürülmesinde verdiği mücadele sonucunda 1921 yılının Aralık ayında ağır kış şartları nedeniyle henüz 21 yaşındayken donarak hayatını kaybetmiştir. Cephaneler ıslanmasın diye kazağını cephanelerin üstüne örtmüş, yavrusu ölmesin diye de üzerine abanmış ve bunun sonucunda kendisi soğuktan donarak şehit olmuştur.
Şerife Bacı, On altı yaşında evlendirilmiş bir köylü kadınıydı. Düğünden iki ay sonra Birinci Dünya Savaşı başlayınca kocası askere alınmıştı. Altı ay sonra Çanakkale’den eşinin şehadet haberi geldi. “Yapayalnız durması yakışık almaz” diyen köyün yaşlıları, onu Topal Yusuf ile evlendirdiler. Üç yıl sonra Şerife Gelin’in bir kızı oldu. Küçük kıza Elif adını verdiler.
Bu sıralarda Ankara’da açılan yeni Meclis ve kurulan hükumet, Anadolu’ya saldıran Yunan askerin topraklarımızdan kovmak için kış boyunca hazırlık yapıyordu. Köye gelen haberde, cepheye silah ve mermi sevkiyatı için destek isteniyordu. Deniz yoluyla İnebolu’ya getirilen cephane ve top mermilerinin cepheye taşınması için bütün çevre köylere görev verilmişti.
Kurtuluş Savaşı döneminde eli silah tutan herkesin cephede olduğu sıralarda, İnebolu’ya çıkarılan silah ve cephanenin, Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılması hayati önem taşımaktaydı. Yaşlı erkeklerle kadınlar cephane sevkiyatında insanüstü çaba göstermiştir. Tarihe geçen bu insanlarımızdan biri de İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken, donarak şehit olan Seydişehir’li Şerife Bacı’dır. 1921 Aralık ayında kış çok çetin geçiyordu. Bu öldürücü soğukta; sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile cephane taşırken mermileri ve çocuğunu korumak uğruna Kastamonu Kışlası önünde, donarak şehit düşmüştü. Tıpkı Milli Mücadele döneminde vatanı için hayatını seve seve veren başka Şerife Bacı’lar gibi…
Seydiler Belediyesi, 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılında belediye binasının önüne rölyefini yaptırmıştır. Şerife Bacı’nın ismi birçok kuruma verilmiştir. İnebolu sahilinde bir parka 2001 yılında TKK eski komutanı Aytaç Yalman tarafından Şehit Şerife Bacı Anıtı yaptırıldı. Anıtın plaketinde “Bu anıt İstiklal Savaşı şehitlerinden Şerife Bacı’nın anısını Cumhuriyet çocuklarına anlatmak için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından armağan edilmiştir. 4 Aralık 2001” yazılıdır. Şehit Şerife Bacı adı Kastamonu’da Seydiler’de, İnebolu’da Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarını simgelemektedir.
Şerife Bacı, Anadolu kadının yeri geldiğinde nasıl yiğitleşeceğinin önemli göstergelerindendir.
Sağol kardeşim Bilgitor 🙂
Kahraman bir Cumhuriyet kadını. Aziz şehitlerimize şükran borçluyuz.
vatan şerife bacılara emanet
kim attıysa teşekkürler türkçe ödevime yardımcı oldu
Bu çok değerli bilgilendirme için teşekkürler.
Çok güzel yazı, teşekkür ederim…
Çok teşekkürler ama neden 4.sınıf ta kullanılıyorr
Kanka ben Soner. Naber benim de oldu.
Halime Çavuş Kimdir? yazınızı da çok beğendim. Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının Katkıları yazınızı da beğendim. Tabi Nene Hatun‘u da asla unutmamak lazım. Teşekkürler Bilgitor.
Ben çok az buldum ama bu sayfa sayesinde 6 kez okul birincisi oldum
Üzücü
Çete Ayşe, Makbule hanım, Nene Hatun, Halime Çavuş ve diğer tüm kahraman Türk kadınlarını saygıyla anıyorum
harika
helal olsun vallahi
Baya kısa yanlız
Ülkemiz insanı dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın bu memlekete sahip çıkacaktır. Kimsenin kuşkusu olmasın.
Minnet duymaktayız. Başkalarının ülkesinde gözü olanların da gözü çıksın.
sağolsun ödevime yardım etti
vallahi çok güzel işime çok yaradı
bilgi aldım ellerinize sağlık
Şerife bacılara şükran borçluyuz.
Helal olsun böyle kadınlara! Helal olsun Türk Milletine!!!
Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim
yenigün ortaokulunda olanlar
Türkçe sınavından 100 aldım teşekkürler.
Eren ışık sen misin?
Şerife Bacı’ya ve bağımsızlığımız için hiç düşünmeden kendini feda eden şehitlerimize şükran borçluyuz. Nezahat Onbaşı yazınızı da okudum. Bu yürekli çocuğu düşündüm ve ağladım. Ayrıca Bilgitor sitesine bu değerli yazılar için bir öğretmen olarak teşekkürü borç bilirim.
Valla 4. sınıfta çok işeyarıyo sosyal ödevime yardımcı oldu AMA HELAL OLDUN ŞERİFE BACIYA
Bide 5. sınıfta yarıyor inşallah sınıfı geçersin
Kardeşim eyvallah Türkçe hocasından dayak yemekten kurtuldum ve çok başarılısın ve verdiğin bilgiler hep duygusaldı hemde gururlandırıcıydı başarıların devamını dilerim ❤
Teşekkür ederim.
Millî Mücadele’nin kadın kahramanları Şerife Bacı’lar, Nezahat Onbaşı’lar, Kara Fatma’lar, Gördesli Makbule’ler ve Çete Ayşe’ler gibi daha nice ölümsüz kahramanlardır. Onların anıları önünde saygıyla eğiliyorum.
Şerife Bacı ve diğer şehitlerimizin ruhları şad olsun.
karışık olmuş
GERÇEKTEN İYİ ÖDEVİME ÇOK YARDIMCI OLDU