Ankara’nın Başkent Olmasının En Önemli Nedenleri

Ankara’nın Başkent Olmasının En Önemli Nedenleri

Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. Ankara, 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve dört arkadaşı tarafından TBMM ‘ne verilen yasa teklifinin oylanarak kabul edilmesi sonucu başkentimiz olarak belirlenmiştir. Esasen bu yasanın kabul edilmesi Ankara Neden Başkent Olmuştur? Sorusunun yanında Başkent Neden İstanbul Olmamıştır?  sorusunun da yanıtını veren bir oylama olmuştur. Şimdi Ankara’nın Başkent olmasının en önemli Nedenleri kısaca değinelim. Öncelikle belirtelim ki Milli Egemenliğimizi temsil eden meclisimizin vermiş olduğu kararın, isabeti konusunda kuşkuya yer yoktur.

TBMM Üyeleri ve AtatürkGazi Mustafa Kemal Paşa’nın, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkması, 23 Temmuz 1919’daki Erzurum Kongresi ve 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi Kurtuluş Savaşımızın vatan sathında kabul görmesine neden olmuştur. Mustafa Kemal Paşa, bu kongrelerden sonra 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara’ya geldi.

Bunu da Okuyabilirsin...
18 Mart Çanakkale Zaferi İle İlgili Şiir

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’du. Osmanlı Mebusan Meclisi son defa 12 Ocak 1919’da İstanbul’da toplandı. 16 Mart 1919 günü İngilizler İstanbul’a girdi. Önce meclisi bastılar. Bu olay üzerine birçok milletvekili Anadolu’ya geçti. Yakalananlardan çoğu tutuklandı. Böylece Osmanlı Mebusan Meclisi’nin İstanbul’da toplanma imkanı kalmamıştı. Milletvekillerinin toplanacağı ve ülkenin yönetileceği bir başkent artık yoktu.

Ankara’nın Başkent Olmasının En Önemli Nedenleri

Halk arasında, İstanbul merkezli idareye ve toplumsal, siyasal çevreye karşı büyük bir güvensizlik oluşmuştu. Bu güvensizliğin haklı nedeni ise İstanbul’daki düşman kuvvetleri ile sıkı fıkı olan bazı kesimlerin varlığıydı.

Başkent için en uygun kent ise Anadolu’nun ortasında, savaş cephelerine eşit uzaklıkta bir kent olan Ankara idi. Bu şekilde savaşın yönetimi ve haberleşme, Ankara’dan kolaylıkla yürütülürdü.

Bunu da Okuyabilirsin...
Halil İnalcık Kimdir?

Ankara’daki Kuva-yı Milliye ruhu, Milli Mücadele’yi ateşleyen bir özellik taşıyordu. Bu durum da Ankara’yı Milli Mücadele’de sembol haline getirmişti.

Ankara’nın, Anadolu’nun tam orta yerinde olması nedeniyle her vatanın kalbi sayılıyordu. Aynı zamanda Ankara, Batı Cephesi’ne de yakındı. İstanbul ve Batı Anadolu’dan ve gelen demir yollarını Ankara’ya kadar ulaşmaktaydı. Bu durum, haberleşme ve ulaşım avantajı sağlıyordu.

Ankara’nın işgal edilme olasılığının çok zor olması. Zaten Ankara işgal edilememiştir.
Ankara’nın İstanbul’a yakın olması. Bu sayede İstanbul’daki gelişmeleri daha yakından takip etme imkânına sahip olması.

Kaynak: bilgitor.com/ankaranin-baskent-olmasinin-en-onemli-nedenleri/

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak