Sütçü İmam Kimdir? Sütçü İmam Hakkında Kısa Yazı | Onlinezeka

Sütçü İmam Kimdir? Sütçü İmam Hakkında Kısa Yazı

Sütçü İmam (1878-1922)

Asıl adı Ali, lakabı Hacı imamdır. Sütçü İmam 1878 yılında Maraş’ta doğmuştur. Üç kız bir erkek çocuğu vardır. Uzunoluk Mescidinde, resmi imam olmadığı zamanlarda gönüllü imamlık yapmıştır. Geçimini sağlamak için süt de sattığı için “Sütçü imam” olarak bilinmektedir.

Mondros Mütarekesi sonucu olarak; Antep, Maraş ve Çukurova bölgesi Fransız işgal bölgesi olarak belirlenmişti. 2 Şubat 1919’da çoğunluğu Hintli askerlerden oluşan İngiliz askerleri Maraş’ı işgal ettiler. Günümüz Ticaret Lisesinin yanındaki kışlaya yerleşip, 29 Ekim 1919 tarihine kadar bu bölgede kaldılar. İngiliz askerleri, Ermenilerin şikayet ve yönlendirmeleri sonucunda Fransız askerleri ile yer değiştirmişlerdir. Maraş halkı, bu yer değiştirmeye engel olmak için büyük çaba gösterse de Osmanlı hükümetinin zayıf olması ve yöneticilerin ilgisiz kalması nedeniyle sonuç alınamamıştır.

Sütçü İmam Fransız askerlere kurşun atarken

Sütçü İmam Fransız askerlere kurşun atarken

29 Ekim 1919 tarihinde akşam üzeri Yüzbaşı Jülie komutasındaki öncü birlikler, Ermenilerin taşkınlıkları ve tezahüratları arasında Şeyh Adil mevkisinden şehre girmişlerdir.
Öncü kuvvetlerden bir gün sonra, 2000 kişilik gönüllü Fransız lejyoneri Ermeniler, Fransız ve Cezayirli askerlerden oluşan birlikler Maraş’a yerleştiler.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ankara'nın Başkent Olmasının En Önemli Nedenleri

31 Ekim 1919 günü hamamdan çıkan 3 Türk kadına Fransız-Ermeni lejyonerleri “Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!” diyerek kadınların peçelerini zorla açmaya çalıştılar. Kadınlar koşarak kahveci Çakmakçı Sait’ten yardım istemişlerdir.

Olaya müdahale eden Çakmakçı Sait; “Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!” diyerek Fransız-Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silahı olmayan Çakmakçı Sait , silahlarıyla karşılık veren işgalciler tarafından yaralanmıştır. Bu olayı gören Sütçü İmam koşarak gelmiş silahıyla ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni Lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır.

Olayda Çakmakçı Sait ile Ermeni askeri ölmüştür. 1 Kasım 1919 tarihinde ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni tertiplenir.  Fransız ve Ermeni askerleri Sütçü İmam’ı aramaya başlar ancak bütün çabalarına rağmen; bir ata binerek Ağabeyli köyüne giden Sütçü İmamı bulamaz.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kısaca Romantizm

Kahramanmaraş’taki Kurtuluş hareketini başlatan olay, 31 Ekim 1919’da Sütçü İmam’ın düşmana ilk kurşunu atmasıdır.

31 ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, düşmanın Maraş’tan kovulmasından sonra, savaştaki büyük fedakarlıklarının bir ödülü olarak Belediyede odacı olarak çalışmaya başlamıştır. Bu görevle birlikte kaledeki topun idaresi de kendisine verilmişti. Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması sonucunda  yandı. Alman Eytamhanesinde tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etti. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi.

Kaynak: Sütçü İmam Hakkında Ayrıntılı Yazı

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
4.2 (5 oy)

1 Yorum

Yorum Bırak