Savaşların İnsanlar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Savaşların İnsanlar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Savaşların insanlar üzerindeki olumsuz etkileri üzerine bir makale yazmak için, insanlık tarihinin en büyük savaşlarını da araştırmak, bilgi sahibi olmak gerekli. 1. Dünya Savaşı nedeniyle 8.556.315 kişi ölmüş, 21.219.452 kişi yaralanmış ve 7.750.945 kişi ise kayıp veya esir olmuştur. 2. Dünya Savaşı, 1939-1945 yılları arasında yaklaşık 42 milyon sivil ve 25 milyon askerin ölümüyle sonuçlanmıştır. Bu tablo insanlık tarihinin en trajik yıkımıdır.

Yine günümüzde yaşanan Suriye iç savaşı, Irak ve Körfez savaşları, Afganistan, Yemen ve Sudan’da yaşanan savaşlar da büyük boyutta tahribatlara neden olmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
SEO Nedir?

Savaşların insanlar üzerindeki olumsuz etkileri can ve mal kaybı ile beraber psikolojik (ruhsal), ekonomik ve sosyal tahribatlar şeklinde kendini göstermektedir. Bu etkilere kısaca değinelim:

Can Kayıpları, Yaralanma

Savaşlar, amacı itibarıyla işgal ve kurtuluş hedefli olarak başlar. Saldırgan taraf ve savunan tarafın varlığı şeklindedir. Bunun yanında çağımızın vebası terör olayları ve iç savaşlar da ise temelde aynı amaçlar için kullanılmaktadır. Doğrudan cephe savaşları yerine ülkelerin iç sorunlarını tetikleyerek karışıklıklar yaratmak, terör olayları başlatmak gibi emperyalistlerin yeni davranış biçimleri ortaya çıkmaktadır. İster ülkeler arası doğrudan cephe savaşları, ister iç savaşlar ya da terör faaliyetleri olsun can kayıpları ve yaralanmalar olağan sonuç olmakta. Sadece askerler, güvenlik görevlileri değil yaşlılar, çocuklar, engelliler de bu savaşlarda ölüyor veya sakat kalıyor. 2. Dünya Savaşı bittiğinde ölen asker, sivil ve soykırım sonucunda yaklaşık 72 milyon kişi hayatını kaybetmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Wolfgang Pauli Kimdir? Kısaca Pauli'nin Dışarlama İlkesi

Savaşların İnsanlar Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Savaşlar, etkisini en ağır şekilde çocuklar, yaşlılar ve kadınlar üzerinde göstermiştir. Fiziki tahribatların haricinde büyük ruhsal sıkıntılar ve ruhsal bozukluklara yol açmıştır. Savaşların psikolojik etkilerinin yıkıcılığı üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmış ve bu gerçek ispatlanmıştır.

Savaşların İnsanlar Üzerindeki Ekonomik Etkileri

Savaşlar; öncesi, savaş dönemi ve sonrası ile ekonomilere çok büyük yükler getirmektedir. Ülkeler silahlanma için harcadıkları büyük paralar nedeniyle borç altına girmekte ve halklarının beslenme, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını kısma yoluna gitmektedir. Savaş nedeniyle fiziki binaları tahrip edilmekte, yerleşim alanlarının alt yapıları bozulmakta ve sanayi tesisleri kullanılmaz hale gelmektedir. Tüm bu yıkımları tamir etmek için çok büyük harcamalar yapmak gereklidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Çanakkale Boğazı Hakkında Kısa Bilgi

Savaşların İnsanlar Üzerindeki Sosyal Etkileri

Savaşlar nedeniyle ortaya çıkan fiziki, psikolojik ve ekonomik sorunlar nedeniyle insanlar birbirinden uzaklaşma, bölgecilik, etnik milliyetçilik ve mezhepçilik gibi tercihlere yönelmektedir. Bunun yanında içe kapanan, güvensiz bireyler ortaya çıkmakta ve toplumsallaşmanın yeniden güçlenmesini engelleyen birer faktör olmaktadır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
4.43 (7 oy)

2 Yorum

  • Savaşları insani yıkıma yol açmaktadır. Toplumların birbirine düşman olarak insanlığın geleceğini yok etmeye dönüşeceğine eminim.

  • Savaşları insani yıkıma yol açmaktadır. Toplumların birbirine düşman olarak insanlığın geleceğini yok etmeye dönüşeceğine eminim.

Yorum Bırak