Çanakkale Boğazı Hakkında Kısa Bilgi

Çanakkale Boğazı Hakkında Kısa Bilgi

Dünyanın en stratejik boğaz bölgelerinden olan Çanakkale Boğazı Marmara Denizi’ni Ege Denizi’ne bağlamaktadır. Avrupa kıtası ile Asya kıtasını birbirine bağlayan Çanakkale Boğazı’nda köprü yoktur. Kıtalar arasındaki ulaşımı sağlayan araçlar feribotlardır. Çanakkale Boğazı’nın uzunluğu,  bir başka dünya harikası olan ve önemi tartışmasız konuma sahip İstanbul Boğazı’nın yaklaşık olarak iki katı kadardır. Boğazın uzunluğu 61 kilometre olup, en dar yeri 12 kilometredir. Boğazın en geniş yeri 6 kilometre açıklıktadır. Ortalama derinlik 55 metre civarında olup, en derin noktası 103 metredir. Çanakkale şehrinin kuzeyinde bulunan Kilitbahir mevkii, boğazın en dar bölgesidir.

İlki Karadeniz’den Ege Denizi’ne doğru akan yüzey akıntısı, İkincisi de Ege Denizi’nden Karadeniz’e doğru akan dip akıntısı olmak üzere, boğazda İki büyük akıntı bulunmaktadır. Bu akıntılar birbirine ters yönde akmaktadır. Doğu kıyılarını Biga Yarımadası, Batı yakasını da Gelibolu Yarımadası oluşturur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Sütçü İmam Kimdir? Sütçü İmam Hakkında Kısa Yazı

Boğazda her iki yakada kaleler bulunmaktadır.  Süleyman Paşa komutasındaki Türk kuvvetleri, ilk kez 1356 yılında Çimenlikhisar kalesini fethetti. Çardak Kalesi, Süleyman Paşa tarafından yapılmıştır. Sonraki dönemde Yıldırım Bayezid, Bizans surlarını yıktı ve iç kaleyi düzeltti. Rumeli’de Sestos (Kilidülbahir-deniz kilidi) ve Anadolu’da Aydos (Seddülbahir-deniz seti) kaleleri de Fatih Sultan Mehmet tarafından yapıldı.

Boğaza Batı yönünden girildiğinde Rumeli kıyısı boyunca Seddülbahir, Kirte, Kilitbahir, Eceabat, Boğalı, Büyük Anafarta, Kumköy, Uzundere, Küçük Anafarta, Cumalı, Bayırköy, Burgaz, Gelibolu ve Yeniköy ana yerleşimleri görülmektedir.  Kumkale, Erenköy, Kuzuköy, Çanakkale, Nara, Yapıldak, Bergos, Lapseki ve Çardak yerleşimleri ise Anadolu tarafında bulunmaktadır. Boğazın Anadolu kıyısı Kumkale burnundan Çardak’a uzanırken, Rumeli kıyısı da Tekeburun’dan Çankaya burnuna uzanmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kızılderililer Kimlerdir, Nerede Yaşarlar? Kızılderililer Hakkında Her Şey

Çanakkale Boğazı’nın antik isimleri Hellespontus (Helle’nin Denizi ) ve Dardanelya (Dardanos’un Geçiti) dır. Sestos ve Gelibolu antik kentleri Boğazın Avrupa yakasında bulunmaktadır. Asya Kıtasında ise Truva, Abidos, Dardanya, Lapseki antik kentleri vardır.

Gelibolu Yarımadasında bulunan Çimpe Kalesi Osmanlıların Avrupa ilk ele geçirdikleri toprak parçası olması nedeniyle tarihi öneme sahiptir. Çanakkale Boğazı I. Dünya Savaşı’nda insanlık tarihinin en büyük savaşlarından birine ev sahipliği yapmıştır. Çanakkale Savaşı’nda yaklaşık 500,000 kişi hayatını kaybetmiştir.

Çanakkale Boğazı Hakkında Kısa Bilgi

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

1 Yorum

Yorum Bırak