Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir.  Çocuklar genel olarak diş fırçalamaya karşı direnç gösterirler. Anne ve babaların oldukça zorlanmasına neden olan bu durumun üstesinden gelmek için öncelikle kendileri diş fırçalamanın ne denli önemli bir sağlık sorunu olduğunu kavraması gerekemektedir. Aslında diğer davranışlarda olduğu gibi bir defa öğrenildiğinde ve tutarlılıkla uygulandığında gerisi kendiliğinden gelecektir.  Çocukların diş fırçalaması yetişkinlere göre çok daha önemlidir. Uzmanların belirttiğine göre çocukların dişleri yetişkinlere göre çok daha çabuk çürür. Bunda çocukların fazlaca tükettiği  şeker, çikolata ve cips gibi gıdaları payı büyüktür.

Bebeklerde Diş Temizlemeye Ne Zaman Başlanır?

Bebeklerde diş temizliğine  6–8 aylıkken başlanmalıdır. Bebeğin katı gıdaları almaya başlamasından itibaren öğün aralarında ve gece yatarken ağız temizlikleri yapılmalıdır. Bu genellikle bir pamuğu hafif nemlendirerek dişlerin çiğneme yüzeylerini temizleme şeklindedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
2019 Yılı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları

Erken yaşlarda diş fırçalamaya başlayan çocukların çok büyük bir kısmının ileriki yaşlarda da dişlerini fırçaladığı yaygın bilinen bir gerçektir. Bu nedenle diş fırçalama eğitimine olabildiği kadar erken dönemlerde başlanmalıdır. Bebeklerin arka dişleri çıkmaya başladıktan sonra diş fırçalamaya başlanması uygundur. İlk diş fırçalama uygulamasında biraz zorlanmak doğaldır. Meraklanmayın bu çabanız, zaman geçtikçe bebeğin de hoşuna gidecektir. Süt dişlerinin yeni çıkmaya başladığı zamanlarda fırçalamanın düzenli olarak yapılması diş etlerine masaj etkisi yaparak bebeğin rahatlamasına ve diş çıkarken hissettiği ağrılarının azalmasına neden olacaktır.

Çocuklar okul çağına gelinceye kadar tam anlamıyla diş fırçalama alışkanlığını kazanmaları zordur. Genel olarak çocuklar dişlerini fırçalarken dişlerin ön yüzeylerini ve görebildikleri alanları temizlerler. Fakat asıl temizlenmesi önemli olan bölge çiğneme dişlerinin yüzeyleridir. Bu sebeple anne ve babalar çocukları diş fırçalarken mutlaka kontrol ederek onlara doğru diş eğitimini vermelidirler.

Tabi ki bu yöntemlerin yanı sıra çocuklar bebeklikten itibaren ağız ve diş sağlığı için düzenli olarak diş hekimine götürülmelidir. Böylece ileride yaşanabilecek problemlerde engellenmiş olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Monarşi çeşitleri

Çocuklar için diş fırçası seçimi yapılırken öncelikle çocuğun ağız ve diş yapısına uygun yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş bir diş fırçası seçilmelidir. Çünkü diş fırçasının sert olması çocuğun dişetlerine zarar verebilir. Eğer çocuk dişlerinde bir acıma hissi ya da kanama görürse korkar ve dişlerini fırçalamaktan vazgeçebilir. Bu yüzden diş fırçası önemlidir. Diş macunu olarak florürlü diş macunları tercih edilmelidir. Diş macunu bir nohut tanesi büyüklüğünde kullanılmalı, diş fırçası düzenli olarak 6 ayda bir değiştirilmelidir.

Çocukların dişleri günde 2 kez sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce 3’er dakikalık periyotlarda fırçalamalıdır.

— Çocuğunuzla aynı anda dişlerinizi fırçalayın. Çünkü çocuklar anne ve babalarının davranışlarından etkilenir.

— Çocuklara çeşitli renklerde sevdiği birkaç fırça alın. Böylece değiştirerek kullandığı zaman bunu bir oyun haline getirebilir. Bu alışkanlığı daha kolay kazanır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Özel Tıp Fakülteleri Ücretleri ve Taban Puanları

— Çocuğunuza onun sevdiği çizgi film karakterlerinin bulunduğu piyasada satılan diş fırça ve macunlardan alarak diş fırçalama işlemini daha sevimli bir hale getirin.

— Çocuğunuzun boyuna uygun bir diş fırçalama panosu oluşturun.

— Önce kendisinin dişlerini fırçalamasına izin verin daha sonra örneklerle ona gösterin.

— Oyuncak bebeklerinin ya da oyuncaklarının dişlerini fırçalamalarını isteyin. Böylece herkesin dişlerini fırçalaması gerektiğine inanacaktır.

— Çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra doğru beslenme alışkanlığını da kazandırmanız çok önemlidir. Şeker, çikolata, cips gibi yiyecekleri sınırlı tüketmesine izin verin.

— Şeker ve benzeri ürünleri yedikten sonra bir ayna yardımıyla dişlerinde ki şeker artıklarını gösterin. Fırçaladıktan sonra da tekrar bir ayna yardımı dişlerini çocuğunuza gösterin. Böylece dişlerinin temiz olduğunu görmesi ona bu işlemin gerekli olduğunu düşündürecektir.

— Çocuğunuz dişlerini fırçaladıktan sonra mutlaka onu övün ve ödüllendirin.

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak