İktisat Mezunu Ne İş Yapar? | Onlinezeka

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

Genel başlık olarak ekonomi alanında çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren iktisat mezunu ne iş yapar? Hangi sektörlerde iş bulabilir?Soruları, üniversitelerin iktisat bölümünde okumayı planlayan kişilerin cevap bekledikleri başlıca sorulardır.

İktisat Mezunu Hangi Unvana Sahip Olur?

Gelişen dünyada büyük bir paya sahip olan iktisat alanı, her geçen gün gelişmekte ve bu alanda kalifiye personele ihtiyaç duyulmaktadır. İktisat bölümü mezunları iktisatçı olarak anılırken, ekonominin çeşitli alanlarında kendilerini geliştirmeleri halinde ekonomist unvanı kazanırlar.

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

Üniversitelerin iktisat bölümünden mezun olan kişiler, ekonomi ile alakalı farklı sektörlerde iş bulma imkânına sahiptirler. Tüm sektörlerin ekonomi ile uzaktan yakından alakası bulunması nedeniyle farklı sektörlerde iş imkânına sahip olan iktisat mezunları, özel veya kamu kuruluşlarında özellikle aşağıdaki alanlarda istihdam edilmek üzere tercih edilirler.

  • Banka müfettişi ver bankalardaki diğer uzman kadrolar
  • Ekonomi alanında analiz ve değerlendirme uzmanlığı
  • Mali müşavirlik
  • Maliye Bakanlığı
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi
  • İdari hâkimlik
  • Kaymakamlıklar
  • Çeşitli alanlarda kontrollük ve denetmenlik
  • Sayıştay denetçiliği
Bunu da Okuyabilirsin...
Cumhuriyet Fazilettir (Erdemdir)

Ve daha birçok alanda, iktisat mezunları kendilerine iş bulabilirler.

İktisat Mezunlarının İş Bulmada Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Bu bölümde okumaya karar vermeden önce iktisat bölümü mezunlarının avantajlarını ve dezavantajlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmek gerekir. Üniversitelerin ders içeriği bakımından en avantajlı bölümlerinden biri olan iktisat bölümünden mezun olan kişiler, kamu ağırlıklı birçok alanda kendine iş bulma imkânına sahiptir. Ekonomi dışında farklı ancak ekonomiye yakın pozisyonlarda istihdam açığı bulunması halinde, iktisat mezunları öncelikli tercihler arasındadır.

Bölümün en önemli dezavantajlarının başında ise, son yıllarda çok fazla mezun vermeye başlamış olmasıdır. Bu yüzden doğrudan iktisat ile alakalı alanlarda iş bulma olasılığı da bir yandan azalmaya devam etmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Almanya’da Eğitim ve Bilim

Kimler İktisat Bölümü Okumalı?

Grafik, geometri ve temel matematik alanlarında başarılı olduğunu düşünenler ve ekonomiye ilgi duyanlar, iktisat bölümü okuyarak bu alanda kendilerini daha rahat bir şekilde geliştirebilirler.

Tüm sosyal bilimlerin temelini oluşturan iktisat, kişisel gelişim üzerinde de etkili öğrenim bölümlerinden biridir. Tüm dünyada teoriler üzerine çalışma yapan kişilere baktığımızda, yaptıkları çalışmalarda mutlaka iktisadî açıklamalara yer verdikleri de görülmektedir. Zira sosyal bilimlerin temelini oluşturan iktisat, aynı zamanda teorilerin içeriği ile de haşır neşir olan ayrı bir bilimdir.

Maliye ve ekonomi ağırlıklı olmak üzere kamu ve özel sektörde iş fırsatı bulan iktisat mezunları, özellikle bankalarda ağırlıklı olarak iş bulabilirler. Bu bölümü okumak istiyorsanız, hem iş bulabilmek hem de bulduğunuz işin daha nitelikli olabilmesi için, ekonomi alanında ekstra çalışmalar yaparak kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Bölgesel Devlet ve Federasyon

İktisat Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?

Tüm mesleklerde olduğu gibi iktisat mezunlarının da alacağı maaşı etkileyen en büyük etken kendi yetenek ve bilgileridir.

Üniversitenin iktisat bölümünden mezun olduktan sonra alacağınız maaş, çok farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama bir şekilde herhangi bir pozisyonda çalışmaya başladığınızda, 3000 TL civarında maaş alabilirsiniz.

Hangi bölümü bitirirseniz bitirin, işe ilk başladığınızda alacağınız maaş tecrübesizlik nedeniyle daha düşük olacaktır. Deneyim ve tecrübeleriniz arttıkça bu maaş 5000 TL dolaylarına çıkacağı gibi, bölümünüzle alakalı herhangi bir işte yönetici olarak görev almanız durumunda, maaşınız da çok daha yüksek olacaktır.

İktisat mezunu kariyerinin başlangıcında ne kadar maaş alır? Konusuna değindiğimiz bu yazının ardından bir başka popüler meslek olan endüstri mühendisliği ile ilgili merak ettiğiniz sorulara yanıt bulmak için “Endüstri mühendisi, nedir, ne iş yapar?” başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak