Kütüphaneler Haftası İle İlgili Yazı | Onlinezeka

Kütüphaneler Haftası İle İlgili Yazı

Kütüphane Haftası (Mart ayının son Pazartesi günü başlar)

Her kitap yeni bir dünya, yeni bir evrendir. Yeniyi, farklı olanı, yaşanmışı, yaşanma olasılıklarını ve düşsel dünyaları merak edenlerin büyüsünden vazgeçemediği bir olgudur kitap. Bu olgunun vazgeçemezleri çoğaldıkça kitaplıklar oluştu. Kitaplık yetmeyince kütüphaneler doğdu. İsteyen herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binalar yani kütüphaneler oluşturuldu.

Mart pazartesi ile başlayan son haftasının, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Kütüphane Haftası olarak değerlendirilmesi kararlaştırmıştır. Bu haftada kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları ve yeni girişimler halka duyurulur. Yurttaşların, kütüphanelerin gelişimi için yapılabilecek çalışmalar hakkında bilinçlenmesi hedeflenir. Millî Eğitim Bakanlığı ve kuruluşları ile tüm okullarda kütüphanenin yararlarından, uyulması gereken kurallardan söz edilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Üniversite Öğrencileri İçin Burslar

Bir gereksinim olarak kütüphanelerin eski çağlardan beri var olduğu düşünülmektedir. İlk kütüphanenin de Asurlular zamanında kurulduğu bilinmektedir. Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır.

Ankara’da Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphaneleri, İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri ülkemizin en çok bilinenleridir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15 Nisan 1946 tarihinde kuruldu. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadar olduğu belirtilmektedir.

Günümüzde artık kütüphaneler ve düzenleme, uygulama ile ilgili akademik eğitim verilmektedir. Ülkemizde kütüphanecilik ile ilgili lisans düzeyinde eğitim veren bölümler bulunmaktadır. Kütüphanelerde çalışarak, kitapları düzenleyen, sistematiğini ve okunması için gereken dizaynı yapan memurlara kütüphaneci denir. Kısacası kütüphanecilik akademik bir gerektiren bir meslektir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Karagöz ve Hacivat Hakkında Kısa Bilgi ve Karagöz Oyunu

Günümüz dünyası, sürekli gelişen değişen bir dünyadır. Kitap ise bu dünyanın en temel dinamosudur. Unutulmamalı ki her şeyin hızla değiştiği, bilim ve teknolojinin bu denli hızlı geliştiği bir dünya da kitap, dergi, gazete ister dijital olsun isterse kağıt baskı olsun çocuklarımız tarafından mutlaka izlenilmesi gereken bilgi depolarıdır. Kitaplar bizim yalnızlığımızın düşmanıdır. Bilen insan ne yalnızdır ne de korkak. Kısacası kitaplar bu dünyadaki en büyük dostumuzdur.

Kitap dünyadır.
Kitap, okyanusları odana getiren özgürlüktür.
Kitap girmeyen eve şeytan girer.
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
4.5 (6 oy)

Yorum Bırak