Öğretmenlere Rotasyon Çilesi

Öğretmenlere Rotasyon Çilesi

Öğretmenlere Rotasyon 2017 yılında uygulanacak mı? Eğer rotasyon gerçekleşirse öğretmenlere etkisi nasıl olur, hangi branşlar rotasyon kapsamı dışında tutulur?

Rotasyon, çalışanların sağlığını veya güvenliğini etkileyen risklerin yok edilmesi için başvurulan ilk yöntem midir?

Her dönem gündeme gelen, uzakta görev yapan öğretmeni sevindirip, bulunduğu yeri seven öğretmeni üzen bir konu. Bilgitor, rotasyon olgusuna farklı bir pencereden bakmaktadır. Rotasyonun her açıdan faydaları ve zararlarını makul ve açıklanabilir nedenlere dayandırarak.

Rotasyon Hangi Hallerde Tercih Edilmelidir?

Öğretmenlere zorunlu yer değiştirme diyeceğimiz rotasyon uygulamasını haklı kılacak yegane neden, çalışma ortamındaki risklerden çalışanları korumak olmalı. Şimdi bu konuyu irdeleyelim…

Rotasyon ancak, tüm çabalara rağmen, çalışan ve üretimi açısından risklerin yok olmadığı durumlarda yapılmalıdır. Bundaki temel mantık ise çalışanın risklerden korunması olmalıdır.

Çalışma ortamını, dolayısıyla çalışanları etkileyen riskleri ortadan kaldırmak için ilk seçenek kaynakta müdahaledir ve toplu koruma tercih edilmelidir. Bu mümkün olamıyorsa ortamda ve en son seçenek de kişide çözüm aramaktır. Öncelikle şu soruyu kendimize soralım: Rotasyon gerekçesi nedir? Sorun, eğitim sistemindeki tıkanıklıkların tüm önlemlere rağmen çözülememiş olması mıdır? Sorunun kökeninde yıllardır aynı okulda görev yapan öğretmenler midir? Hemen yanıtlayalım konuyla ilgili ortada ne bir açıklama vardır ne de tutarlı birtakım veriler…
Son 30 Yılda mevzuat ve üst kademe uygulamalarındaki yapboz, yöntem değişiklikleri nedeniyle eğitimde kaybedilen yılların sorumluğu elbette ki öğretmene fatura edilemez. Önce 8 yıllık ilköğretim sonra dört artı dörtler, önce SBS sonra TEOG derken başka başka devasa projeler… Öğretmenler için Microsoft ile yapılan, İntel ile yapılan gelecek için internet ve daha onlarca projenin sessizce rafa kaldırılması… Alan değişiklikleri, norm kadro fazlalıkları ve nice sorunla baş başa bırakılan öğretmenler…
Anlaşılacağı üzere orta çıkan ve halledilmesi gereken bir çok sorun için öğretmenin yapabileceği hiç bir şey yok. Eğitim camiasına katılan binlerce mühendis, iktisatçı, veteriner vb.  lisans çıkışlı öğretmenler için neden unvan değişikliği tercihleri konuşulmaz da öğretmeni evinden yurdundan ayırmak her fırsatta akla gelir? Norm kadro dışı kalan öğretmenler için öğretmen akademisi harekete geçirilip lisans düzeyinde eğitim düşünülmez de meleklerinde körelmesi beklenir?

Bunu da Okuyabilirsin...
Ankara’daki Özel Üniversitelerin Ücretleri 2021

Rotasyon Çözüm Değilir.

8 Yıl aynı okulda görev yapan öğretmeni başka okula tayin etmek eğitim için bir çözüm değildir. Eğitim için alarm zili çalıyorsa, önlem için asıl nedenlerde yani kökende çözüm bulmak gerekli. Meselenin kökünün de programda, yöntemde ve yönetimde olduğu açıktır. Sistem oluşur, kabul görür ve aksamalar olursa onarım ancak o zaman çözüm olabilir. Riskin aslı zaten evinden, ailesinden uzaklaştırılan eğitimcinin ta kendisi olacaktır.  Mesleki gelişim olanaklarının önü tıkanmış bir öğretmen değil 8, 4 yılda bile değişse bile çözüme katkı sunmayacaktır.

Rotasyon 2018 Yılında Uygulanacak mı?

Bu konu başlı başına haber malzemesi yapılmakta, öğretmenleri tedirgin etmektedir. Yaygın kanıya göre rotasyonun 2018 yılında uygulanacağı olmasına rağmen bunun pratikte pek de kolay olmayacağını anlamak çok zor olmayacaktır. Bazı alanlardaki boşluk, her yerde bulunmayan branşlar, eş durumları vb vb…

Bunu da Okuyabilirsin...
Okulda Öğrenci Kazaları mı? Okulda İş Kazaları mı?

Çözüm Önerisi

-Öğretmenlerin ek ders ücretleri, bölgelere göre farklılıklar gösterilerek tercihler Doğu ve Güneydoğu’da görev yapmak için öğretmenler özendirilmelidir.
– MEB Şura kararları dikkate alınmalı, özellikle öğretmenler için erken emeklilik olanakları zorlanmalıdır. Böylece yeni mezun öğretmenler, yeni eğitim dinamiklerini eğitim dünyamıza dahil edeceklerdir.
– Öğretmenler, tezli-tezsiz yüksek lisans veya duruma göre ikinci üniversite yoluyla ihtiyaç duyulan alanlarda görevlendirilebilir.
Mühendislik, ekonomi vb alan mezunları başka bakanlıklarda kendi kadrolarında değerlendirilmelidir.

2018 Yılının tüm ülkemize huzur getirmesini, birlik ve beraberliğimizin pekişerek devamını diliyoruz…

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

2 Yorum

  • Rotasyon kesin mi? yazınızdan anladığım kadarıyla böyle bir ihtimal var ama kesin değil. Rotasyon bence de çözüm değil. Çocuklarımız bu ilde okuyor, eşimiz burada çalışıyor. Böyle yaparak öğretmenler mağdur edilmeyecek mi?

  • Rotasyona karşı değilim ben. Ne yani ben şimdi Hakkari’de 25 yıl kalayım mı? Büyük şehirleri kapmışlar, hiç bir yere kımıldamıyorlar. Rotasyon olsun ama şehirler arası olsun. Antalya’daki öğretmen bir de Kars’ı görsün, çalışsın.

Yorum Bırak