Almanya’da eğitim idaresi, öncelikle federal eyaletler (Almanya, 16 eyaletten oluşan bir federasyondur. Berlin ve Hamburg’un “şehir eyaleti” denen kendi toprakları vardır. Geri kalan 14 bölge Almancada “Flächenländer” diye adlandırılır.) tarafından yürütülmektedir.
Merkezi hükûmetin eğitimdeki rolü çok azdır. Anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklara sağlanmaktadır. Almanya’da anaokul sonrasında en az dokuz yıl süren zorunlu eğitim vardır. İlköğretim dört yıldır. Orta öğretimde öğrencilerin yeteneklerine ve öğretmenlerin önerilerine gidebilecekleri dört farklı okul bulunmaktadır:
Gymnasiuma
En yetenekli öğrenciler bu okullara kayıt olur. Eyaletlerin sistemine göre sekiz ya da dokuz yıl süren eğitimin amacı bu öğrencileri üniversite eğitimine hazırlamaktır.
Realschule
Orta seviyede performansa sahip öğrencilerin yönlendirildiği bu okullar altı yıl sürer.
Hauptschuleokulları
Bu okullara giden öğrenciler, ülkemizde her zaman sorunlu ve eksik bir alanı temsil eden mesleki eğitime hazırlanmaktadır.
Gesamtschule
Bu okullar önceki üç türü kapsayan bir eğitim sistemini benimsemektedir.
Almanya’da üniversiteye girmek lise öğrencileri, Abitur sınavına girmektedir. Meslek lisesi diplomasına sahip olan öğrencilerin de aynı imkanı vardır. Özel bir çıraklık sistemi olan Duale Ausbildung, öğrencilerin mesleki eğitimlerini bir firmada devam ettirmelerine izin vermektedir.
Almanya üniversiteleri çoğunlukla devlete ait olup, eğitim standartları bakımından uluslararası saygınlığa sahiptir Bir dönemlik öğrenci harç ücreti 50-500 Euro arasında değişmektedir. THES – QS Dünya Üniversiteler Sıralaması kriterlerine göre 2007 yılında 3 Alman üniversitesi dünyada ilk 100’de yer alırken, ilk 200’de bulunan üniversite sayısı 11 olmuştur.
Almanya’da Bilim
Almanya, bilimsel çalışmalar ve sonuçları açısından parlak bir sicile sahiptir. Hemen her bilim dalında dikkat çeken çalışmalara ve araştırmalara ev sahipliği yapmaktadır. Almanya’nın bilim ve bilim insanına verdiği önemin sonucu olarak bu güne kadar tam 101 Alman bilim insanı Nobel Ödülü almıştır. Albert Einstein ve Max Planck’ın çalışmaları modern fiziğin temelleri adına çok önemlidir. Onların çalışmaları daha sonra Werner Heisenberg ve Max Born tarafından geliştirilmiştir. 1901 yılında ilk Nobel Fizik Ödülü alan Wilhelm Conrad Röntgen X-ışınını keşfetmiştir. Çalışması Almanca’da ve diğer dillerde Röntgenstrahlen (Röntgen ışınları) ismiyle anılmıştır.
İlk uzay roketini geliştiren uzay mühendisi Wernher von Braundi, ABD’nin Apollo programının başarısına öncülük eden Saturn V ay roketini geliştirmiştir. Yine başka bir bilim insanı Wilhelm Wundt, yaptığı çalışmalar sonucu olarak Deneysel psikolojinin babası olarak kabul edilmiştir. Doğa bilimci ve kaşif olan Alexander von Humboldt, biyocoğrafyanın temelini oluşturan çalışmalar yapmıştır.
Almanya, Avrupa’da matbaa’yı ilk kuran Johannes Gutenberg, Geiger sayacının yaratıcısı Hans Geiger ve ilk tam otomatik dijital bilgisayarı yapan Konrad Zuse gibi birçok ünlü kâşif ve mühendisin vatanıdır. Carl Friedrich Gauss, David Hilbert, Bernhard Riemann, Gottfried Leibniz, Karl Weierstrass ve Hermann Weyl gibi önemli matematikçiler de Almanya’da doğmuştur.
Ferdinand von Zeppelin, Otto Lilienthal, Gottlieb Daimler, Rudolf Diesel, Hugo Junkers ve Karl Benz gibi Alman mucit, mühendis ve sanayici modern otomotiv ve hava ulaşım teknolojisinin şekillenmesinde büyük katkıları vardır.
Her yıl on bilim insanı veya akademisyenine verilen Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, uluslararası prestijinin yanında maddi değeri ile dikkat çekmektedir. Bu ödül, dünyada verilen en yüksek para ödüllü araştırma ödüllerinden biridir.
Almanya’da Eğitim ve Bilim Almanya’da Eğitim
BİLGİTOR