Yeni Çağ'da Avrupa |Bilim Ve Teknik Alanındaki Gelişmeler | Onlinezeka

Yeni Çağ’da Avrupa |Bilim ve Teknik Alanındaki Gelişmeler

Kâğıt ve Matbaa

Kâğıt, Çinliler tarafından bulunmuştur. Orta Çağ’da Çinliler ipekten, Türkler ise pamuktan kâğıt yapmışlardır. Talaş Savaşı’ndan sonra kâğıt yapımı Çin dışında da yaygınlaşmıştır. Avrupalılar Haçlı Seferleri sırasında Müslümanlardan kâğıt yapmayı öğrendiler. Ancak ipek ve pamuktan yapılan kâğıt çok pahalıya mal oluyor, bu nedenle az üretiliyordu.

Avrupalılar Orta Çağ sonlarında selüloz ve paçavradan kâğıt yapmayı başardılar. Böylece kâğıt ucuz ve kolay elde edilir hale geldi. Matbaaya benzer bir aracı ilk kez Çinliler bulmuştur. Daha sonra bu tekniği Uygur Türkleri de kullanmıştır. İlk modern matbaa ise Avrupa’da Alman Jan Gutenberg tarafından bulunmuştur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Çanakkale Boğazı Hakkında Kısa Bilgi

Gutenberg’in hareketli harflerden oluşan matbaayı bulması, kitap basımında büyük kolaylık sağlamıştır.
Kâğıdın ucuzlaması ve matbaanın bulunması;

  • Yazılan kitapların kolayca çoğaltılmasını sağlamış ve kitap fiyatlarını ucuzlatmıştır. Bu durum bilim, sanat ve edebiyat alanlarında ortaya çıkan yeni düşünce ve gelişmelerin kısa zamanda yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur.
  • Avrupa’da kültür ve düşünce hayatının gelişmesine, bilim ve teknik alanında yeni buluşlara ortam hazırlamış, yeni düşünce ve buluşların geniş kitleler tarafından izlenmesini sağlamıştır.
  • Okur yazar oranının artmasına, okuma yazmanın bir imtiyaz olmaktan çıkmasına katkı sağlamıştır.
  • Rönesans ve Reform hareketlerinin başlamasında etkili olmuştur.

Matbaanın bulunması ile, -Basılı eser sayısı çoğalmıştır. -Okuma yazma ayrıcalık olmaktan çıkmıştır. -Düşünce ve bilgilerin paylaşılması ve yayılması kolaylaşmıştır. -Düşünceyi sınırlayan engellerin kalkmasına ortam sağlamıştır.

Barut ve Top

Barut, Çinliler tarafından bulunmuş daha sonra Müslümanlara geçmiştir. Avrupalılar Haçlı Seferleri sırasında Müslümanlardan barut yapmayı öğrenmişlerdir. Barutun top ve tüfek gibi ateşli silahlarda kullanılması en çok kralların işine yaramıştır. Öncelikle düzenli ordular kuran krallar, ateşli silahlar sayesinde; kuvvetli surlar ve hendeklerle çevrili şatolarına güvenen, bu nedenle de söz dinlemeyen derebeylikleri ortadan kaldırarak güçlerini artırmışlardır. Bu gelişmeler Avrupa’da kuvvetli krallıkların kurulmasını sağlamıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı

Pusula

Yön bulma aracı olan pusulaya benzeyen ilk araç Çinliler tarafından bulunmuştur. Bu araç daha sonra Müslümanlara geçmiştir. Avrupalılar Müslümanlardan öğrendikleri pusulayı geliştirmişlerdir. Pusulanın bulunması, gemicilik sanatının ve coğrafya bilgisinin ilerlemesi sayesinde gemiciler büyük denizlere ve okyanuslara açılmaya başlamışlardır. Bu durum Coğrafi Keşiflerin başlamasını sağlamıştır.

Pusula, gemicilerin büyük denizlere ve okyanuslara açılmalarını sağlamıştır. Dayanıklı ve hızlı gemilerin yapılması pusulanın geliştirilmesi sayesinde gemiciler aylarca süren uzun yolculuklara çıkabilmişler, bu sayede Coğrafi Keşifler gerçekleşmiştir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak