Öğrenci Yurtlarında Alınması Gereken İSG Önlemleri

Öğrenci Yurtlarında Alınması Gereken İSG Önlemleri

Ülkemizde meydana gelen iş kazaları konusunda olumsuz sicile sahip sektörler maden ve inşaat. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı çalışma alanlarında hem iş kazaları hem de meslek hastalıkları riski büyüyor. Başta okullarımız olmak üzere eğitim kurumları da bu gerçekle yüz yüze. Yurtlarda meydana gelen yangınlar bu riski öne çıkaran unsur. Yıurtlarda meydana gelen ve sonuçları çok hazin olan bir çok vaka hafızalarımızdan silinmiş değil. Öğrenci yurtlarında alınması gereken İSG önlemleri genel olarak 10 başlıkta ele alınabilir. Aşağıda liste halinde verdiğimiz bu önlemler yanında, yurtların kendi fiziki, çevresel ve sosyal özelliklerine göre bazı önleyici tedbirler de düşünülebilir. Zaten modern iş sağlığı ve güvenliği ilkeleri bunu gerektirmektedir. Belirtilen önlemler sadece yurtlar için değil, öğretmenevi ve pansiyon gibi yerler için de geçerlidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Balkabağının yararları

Öğrenci Yurtlarında Alınması Gereken İSG Önlemleri Nelerdir?

Öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından, Koronavirüs (COVID-19 ) önlemleri kapsamında sürekli güncellenen talimat ve önlemlere titizlikle uyulmalıdır. Pandemi süreci bitinceye kadar bu yaşamsal önlemlerin uygulanması, izlenmesi ve denetlenmesi görevi yurt idaresindedir. Yurt çalışanları ve öğrenci kabulü mümkün olduğu durumda herkesin sorumluluğundadır.

  1. Yurtlarda  barınanların  sayısına  ve  fiziki kapasitesine  uygun  acil çıkış  yollarının  mevzuata  uygun  şekilde  tanzim  edilmesi,  acil  çıkış  yön  levhalarının standartlara uygun olması,
  2. Doğru düşünülmüş, değerlendirilmiş sağlık güvenlik levhaları, standartlara uygun olarak ilgili yerlere asılırken gereksiz ve yurtlarda geçerliliği olmayan uyarılardan kaçınılmalıdır.
  3. Termal  konfor  koşulları yerine getirilmeli,  özellikle  yatakhaneler  amacı  dışında kullanılmamalıdır.
  4. Yangın  ihbar  ve  uyarı  sistemleri  ile  yangın  dolapları,  Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelik esaslarına uygun ve çalışır  halde bulundurulmalıdır.
  5. Duşa kabin ve banyolarda hijyen koşulları sağlanmalıdır.
  6. Çamaşırhanelerde kullanılan makinelerin periyodik bakımlarının yapılmalıdır
  7. El ektrikli makine ve aletleri, kullanım talimatına uygun kullanılmalıdır.
  8. Öğrencilerin ve misafirlerin giriş ve çıkışları kayıt altına alınmalı ve  genel   alanlarda kamera kayıt sisteminin çalışırlığı kontrol edilmelidir.
  9. Genel havalandırma sistemleri çalışır halde bulundurulmalıdır.
  10. Kullanılan ısıtma ve soğutma sistemlerinin yıllık periyodik bakımlarının yaptırılması gereklidir.
Bunu da Okuyabilirsin...
Kestane balının yararları ve yan etkileri

Kaynak: www.bilgitor.com/ogrenci-yurtlarinda-alinmasi-gereken-isg-onlemleri
 Yazıya aktif link verilmeden, kaynak olarak kullanılamaz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak