Sosyal Fobi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sosyal Fobi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi nedir, nedenleri, belirtileri ve tedavisi nasıl gerçekleşir? Bu yazımızda sosyal fobi üzerine merak ettiğiniz tüm konulara açıklık getireceğiz.

Sosyal Fobi nedir?

Sosyal fobi yani diğer adı ile sosyal anksiyete bozukluğu, bireyin sürekli olarak yargılanmaktan ve eleştirilmekten korkmasıdır. Sosyal fobisi olan bireyler sosyalleşmekten çekinir ve toplum karşısında konuşmakta zorluk çekerler. Bu sorunun ana nedeni temel olarak bilinmemekle beraber genetik faktörlerin büyük söz sahibi olduğu söylenmektedir. Genellikle ilk başlarda dışlanma ile başlayan bu hastalık çok ciddidir ve kişinin psikolojisini büyük ölçüde etkileyebilmektedir.

Bu sorunun kişinin hayatını doğrudan etkilemekte gerek profesyonel gerek özel yaşamını büyük ölçüde olumsuz olarak etkilemektedir. Böyle bir sorunla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız ya da bu yönde şüpheleriniz bulunuyorsa vakit kaybetmeden profesyonel destek almanız sizin için oldukça mühimdir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Multipl Skleroz (MS) Uyarı İşaretleri, MS Belirtileri

sosyal fobi nedir

Sosyal Fobinin nedenleri?

Bir bireyin sosyal fobi hastalığını geçirmesindeki en büyük etkenler dışlanma ve yargılanmadır. Birey, sürekli olarak çevresi tarafından bir şekilde dışlanıyor ve yargılanıyorsa sosyal fobi rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabilir.

Bu sorun çoğunlukla kişilerin en basit bir hatada bile eleştirilmesi ve aşağılanması ile başlar. Kişi sürekli aşağılandığını ve hor görüldüğünü hisseder. Toplumda sözlerini ifade etmek istemez çünkü eleştiri almaktan korkar. Günden güne etkisini arttıran bu durum bireyin davranış problemleri yaşamaya başlamasına neden olabilir.

Sosyal Fobinin belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlığın en büyük semptomlarından biri adından da belli olduğu gibi sosyal ortamlara girmekten çekinme, korkma ve kendini dışlamaktır.

Sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler diğer bireyler ile etkileşime girmekte zorluk çekerler. Toplum içinde davranışlarına olması gerekenden fazla dikkat ederler. Bu sorunu yaşayan bireylerin toplumda konuşma yaparken sesleri veya elleri titreyebilir. Diğer insanlara göre oldukça hassas ve kırılgan olabilmektedirler. Zaman zaman bu belirtiler öz güven eksikliği ile karıştırılabilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Rooibos çayı nasıl hazırlanır? Faydaları ve yan etkileri

Genç kişiler bu soruna karşı erişkinlere nazaran daha savunmasızdır. Bu problem özellikle sosyalleşmenin ilk yılları olan 5 yaş ile 18 yaş arası kişilerde görülmektedir. Ancak bu yaş döneminde bu hastalık atlatılamaz ise ilerleyen yaşlarda da etkisini gösterir. Bu nedenle erken yaşlarda hastalığın atlatılması önemlidir. Bu hastalığı geçiren kişiler, insanlardan uzak durmaya çalıştığı için iş hayatında ve sosyal hatta çok büyük problemeler yaşarlar. Bu nedenle başarısızlıklar arka arkaya gelir ve hastalık kalıcı olabilir.

sosyal fobi belirtileri

Tedavisi nasıl gerçekleşir?

Bu rahatsızlık erken yaşlarda tedavi edildiği taktirde ilerleyen yaşlar için büyük bir sorun oluşturmaz. Ancak erken yaşlarda tedavi edilmeyen bu hastalık ilerleyen yaşlarda kişide kalıcı bir rahatsızlık meydana getirebilmektedir. Bu nedenle erken yaşta hastalığı atlatmak gerekir. Hastalığı atlatmak için ise neredeyse tek tedavi yöntemi olarak bilinen sosyalleşme yöntemi uygulanmalıdır. Kişi toplum içine daha fazla girmeli ve sosyalleşmeye çalışmalıdır. Arkadaş çevresi içinde kendi sözlerini de paylaşmalıdır. Eğer tekrar eleştirilme durumu ile karşılaşırsa gülüp geçmeli ve kendi de arada sırada eleştirilerde bulunmalıdır. Çünkü eleştirmek doğanın kanunudur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yeni Zelenda mutfağından: Yoğurtlu kivi reçelli pide

Bu yazımızda sosyal fobinin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve tedavisinin nasıl gerçekleşebileceği üzerine bilgileri sizinle paylaştık. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalıp kalmadığınızı anlamanın en doğru yolunun bir psikologdan destek almak olduğunu lütfen unutmayın.

Sağlık üzerine daha ayrıntılı bilgiler edinmek için “sağlık” kategorisi altında yayınlanan diğer içeriklerimizi de okumayı unutmayın.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak