İçinde yaşadığımız Pandemi sürecinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından devamlı güncellenen önlemlerin sıkı takibi, tüm çalışanların, öğrencilerin ve veliler açısından hayatidir. Bu kapsamda virüsün yayılmasını önlemek, Corona testi pozitif çıkan kişiler hakkında yapılacak iş ve işlemlerin bilinmesi öne çıkmaktadır. Okul ve kurumlarda Riski Değerlendirme Raporları ve devamında Acil Durum Planları güncellenmelidir. Okulların eğitime başlayacağı Eylül ayı ile birlikte hijyen, sosyal mesafe, bağışıklık sistemi, uyku gibi konularda düzenli eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Bakanlığa bağlı resmi ve özel okulların ortak kullanım alanlarında isg önlemleri en üst düzeyde alınmalıdır.
Okulların Ortak Kullanım Alanlarında İSG Önlemleri
- Okul/Kurumların her bir kullanım alanında, (sınıf, koridor, laboratuvar, atölye vb.) katlarda koridor başlarına tahliye detay uygulama planları konulmalıdır.
- Acil çıkış yolları açık tutulmalı, standart ışıklandırılmış yön levhaları konulmalı, acil çıkış kapılarının toplanma alanlarına doğrudan açılması ve çıkış engelinin bulunmaması sağlanmalıdır.
- Okul/Kurum merdiven korkulukları yerden en az 90 cm yükseklikte olmalı, 125 kg’lık yatay yüklere dayanıklı yapılmalıdır.
- Okul/Kurum merdivenlerinde kayma tehlikesine karşı standart kaymaz şerit çekilmelidir.
- Düşme tehlikesi bulunan merdiven boşluklarına güvenlik ağı çekilmelidir.
- Tuvaletlerin ve diğer bölümlerin kapıları dışarıya açılır hale getirilmelidir.
- Engelli kullanım rampaları standartlara uygun hale getirilmelidir.
- Pencerelerde düşmeyi önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, standartlara uygun hale getirilmelidir.
- Öğrenci boy seviyelerinin üzerinde havalandırılma yapılmalıdır.
- Yüksekte yapılan çalışma (pencerelerin temizlenmesi, herhangi bir cihaz ve makinanın bakım ve montaj çalışması, yağmur suyu drenaj borularının bakım ve montaj işlemi, vb.) sırasında çalışanların yüksekten düşmelerini önleyici paraşütçü tipi emniyet kemeri kullanmaları sağlanmalıdır. Emniyet kemerleri güvenli bağlantı noktalarına bağlanarak, çalışma prosedürü kesin olarak uygulanmalıdır.
- Okul/Kurumda bulunan (sınıf, koridor, laboratuvar, atölye vb.) tüm malzemeler devrilmeye, düşmeye karşı sabitlenmelidir.
- Laboratuvarlar, iş atölyeleri, resim, müzik vb. derslikler amacı dışında sınıf olarak kullanılmamalıdır.
- Okul/Kurumda (sınıf, laboratuvar, iş atölyesi, resim, müzik dersliklerinde vb. diğer kullanım alanlarında) öğrencilerin güvenliğini olumsuz olarak etkileyecek olaylara karşı bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.
- Okul laboratuvarlarında bulunan kimyasallar kilitli dolaplarda depolanmalıdır.
- Okul laboratuvarlarında cıva ve içeriğinde cıva içeren malzeme bulundurulmamalı (Bulunması halinde İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri haberdar edilmelidir).
- Okul laboratuvarlarında yapılacak deneylerde güvenlik tedbirlerine uyulmalıdır.
- Tehlikeli kimyasal maddelerin bulunduğu dolap ve mekânlara, yetkisiz kişilerin erişimi engellenmelidir.
Kaynak: www.bilgitor.com/ortak-kullanim-alanlarinda-isg-onlemleri – Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!