Komorlar Kimlerdir, Nerede Yaşamışlardır? Komorlar Hakkında Her Şey

Komorlar Kimlerdir, Nerede Yaşamışlardır? Komorlar Hakkında Her Şey

Komorlar Kimlerdir, Nerede Yaşamışlardır? Komorlar Hakkında Her Şey

HİNT Okyanusu’nda, Madagaskar’ın kuzeydoğusunda, kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanan Ngazica (Büyük Komor), Moili (Moheli), Ndzuani (Anjouan) adalarından oluşan yanardağ kökenli bir takımadada yayılır.

Komorlar’ın Bulunduğu Coğrafya

11 derece ve 13 derece güney enlemleri arasında yer alan Komorlar’ın sıcak bir iklimi vardır (başkent Moroni’de sıcaklık aylık ortalama 23 °C’nin altına düşmez; Temmuz ortalaması 23 °C, Ocak ortalaması 33 °C’dir). Sıcak mevsim boyunca (Kasım’dan Nisan’a kadar), kuzeyden gelen nemli hava bol yağış getirir (Moroni’de yılda 2.80 m, ama rüzgâr alan bölgelerde yalnızca 1 m). Ülkenin en yüksek noktası Kartala’da (Ngazica) 2.361 m’dir.

Bunu da Okuyabilirsin...
18 Mart Çanakkale Zaferi İle İlgili Yazı

Komorların Tarihi

Komorlar, 1886’da Fransız himaye yönetimine girdi ve Madagaskar Genel Vaüsi’ne bağlandı (1912-1946). 1946’da tam bir yönetim özerkliği kazanan takımadalar, 1958 referandumunda denizaşırı ülke statüsünü seçti. 1972’den sonra Komorlar bağımsızlık istedi. Haziran 1973’te, Anjouan’da büyük bir ticaret ve hükümet konseyi başkam olan Abdullah Ahmet, Paris’te referandum koşullarını görüştü. 22 Aralık 1974’te yapılan referandumda, oyların % 95’inden çoğuyla bağımsızlık onaylandı. Yalnız Mayotte’ ta seçmenlerin ancak % 36’sı bağımsızlıktan yana oy verdi. Böylece bu ada siyasal olarak takımadalardan ayrıldı. Abdullah Ahmet 6 Temmuz 1975’te tek yanlı bir kararla bağımsızlık ilan ettiyse de 3 Ağustos’ta Birleşik Ulusal Cephe’nin yönettiği bir hükümet darbesiyle devrildi. Birleşik Ulusal Cephe, iktidara Ali Soilih’i getirdi. Ali Soilih, teröre başvurarak takımadaları radikal bir sosyalleştirme yoluna sokarken, ekonomik yaşam çöküntüye uğradı. 13 Mayıs 1978’de gerçekleştirilen bir hükümet darbesi, Abdullah Ahmet’i iktidara getirdi. 1 Ekim 1978’de yapılan bir referandumla, “Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti”nin yeni kurumlarını belirleyen bir anayasa kabul edildi; Abdullah Ahmet cumhur başkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Ocak 1982’de federal meclisi dağıttı. Yapılan seçimleri Komorlular’ı Geliştirme Birliği Partisi kazandı. Ekim 1983’te anayasada yapılan değişiklikle cumhurbaşka nının yetkileri genişletildi, adaların valilerini seçme yetkisi de verildi. Mayotte Adası’nın Kornorlar’a katılması için sürdürülen girişimler olumlu sonuç vermedi. Afrika Birliği örgütü de bu konuda Fransa’ya çağrıda bulundu (Mart 1986). Mart 1987’de yapılan seçimlerde iktidar partisi yerini korudu. Cumhurbaşkanı Ahmet Abdullah 1989’da öldürüldü. Said Muhammed Cohar Mart 1990 seçimlerini kazanarak devlet başkanı oldu.

Bunu da Okuyabilirsin...
Aristo'ya göre devlet teşkilatını oluşturan üç unsur

Komorların Ekonomisi

Köylü halkın elinde kişi başına ortalama yarım hektardan az toprak vardır. Küçük işletmeler, dağ pirinci ekimi yapılan yüksek kesimlere kaymıştır. Keçi yetiştiriciliğinin ağır bastığı hayvancılık oldukça az gelişmiştir ve sanayi kaynakları ise hemen hemen hiç yoktur. Bu yüzden dış ülkelere (özellikle Madagaskar) göç olayları başlamıştır.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak