Ejder Meyvesi Nerede Yetişir? Saksıda Yetişir mi?

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir? Saksıda Yetişir mi?

Bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de fazla yetiştirilmeyen ancak yapılan son girişimler ile yetiştiriciliği Türkiye’de de hızla yaygınlaşan ejder meyvesi, faydaları ile de bir hayli dikkat çekiyor. Bu harika meyveyi evlerinde yetiştirmek isteyenlerin cevabını merak ettiği ejder meyvesi saksıda yetişir mi? Sorusuna cevap verdiğimiz bu yazımızda, ejder meyvesi nerede yetişir? Sorusunun da cevabını bulabilirsiniz.

Ayrı bir lezzete sahip olmasının yanında muhteşem antioksidan içeriğine de sahip ejder meyvesi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor.

Malezya, Vietnam, Endonezya, Orta ve Güney Amerika ile Meksika gibi ülkelerde bol ve kaliteli miktarda yetişen ejder meyvesi, protein ve vitamin açısından da zengin bir meyve olarak dikkat çekiyor.

Ejder Meyvesi Nerelerde Yetişir?

Ilıman iklime sahip denize kıyı bölgelerde daha iyi şartlarda yetişen ejder meyvesi, ülkemizde de son yıllarda özellikle Mersin’de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bunun dışında Adana ve Antalya bölgelerinde de her yıl üretimi artan meyve, Pitaya adıyla da bilinmektedir. Tanesi 10 ile 15 TL arasında satılan Pitaya, kaktüs türünde olup birçok yararlı vitamin ve minerali içermesiyle biliniyor.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kestane Nerede Yetişir Nasıl Yenir? Kestane Hakkında Her Şey

Yukarıda sayılan ülkelerde bol miktarda yetiştirilen meyvenin anavatanı ise Meksika olarak bilinmektedir.

Ejder Meyvesi Saksıda Yetişir mi?

Gerekli koşulların sağlanması durumunda, Pitaya meyvesi saksıda yetiştirilebilecek meyvelerden biridir. Daha çok saksıda hobi amaçlı yetiştiriciliği yapılan meyvelerden biri olmasına karşın, şartların tam olarak sağlanması durumunda saksıda lezzetli meyveler almak da mümkün olmaktadır.

Soğuk iklimlerden hoşlanmayan Pitayanın, doğru sıcaklık ve toprak özelliklerinin sağlanması gerekir. Bakım aşamasında da bazı hususlara dikkat edilmesi, saksı yetiştiriciliğinde daha fazla önem taşımaktadır.

Ejder Meyvesi Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

En az 20 litre boyutunda bir saksı, bu meyveyi yetiştirmek için ihtiyacınız olan şeylerden biridir. Saksının büyük olması, meyve fidanının kökünün daha uzun süre çürümeden kalabilmesi için önemlidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Klorofil Nedir, Ne İşe Yarar? Klorofil Hakkında Her Şey

Fidan ya da tohum olarak saksıya dikebileceğiniz bu meyvenin toprağına, yanmış hayvan gübresi eklemeniz verimi artıracaktır. Klasik bir dikim metoduna sahip olan Ejder Meyvesi dikildikten sonra, sıklıkla suyuna dikkat edilmelidir.

Yetiştiği ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edilmeli, ortam sıcaklığı dengede tutulmalıdır. En ideal sıcaklık, 16 ila 20 derece arasıdır. Sulama işlemi yaz aylarında haftada bir kez yeterli olurken, kış aylarında ise 10 ile 15 gün arasında yeterli olacaktır.

Dikimi yaptığınızda saksınızın ortasına 1,5 metre kadar büyüklükte bir tahta veya sırık koyduğunuzda, meyve filizlenmeye başladığında sonradan hasar alma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Tohumdan dikimini yaptığınızda meyve filizlenmeye başlayınca, bu tahtaya bağlayarak daha sağlıklı yetişmesini sağlayabilirsiniz.

Fidanınız tahta boyuna gelene kadar, çevresinden biraz filiz vermeye başlayacaktır. Bu filizleri fidana zarar vermeden kesmeniz, daha hızlı büyümesine yardımcı olur. Hatta tahtanın uç kısmına 30×30 cm kare şeklinde bir aparat yapmanız, fidan büyüdüğünde dallarını sarkıtmanız için kolaylık sağlar.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kavak Ağacı Nerede Yetişir? Kavak Ağacı Hakkında Her Şey

Saksıda Ejder Meyvesi yetiştirme esnasında gübre kullanırken, mümkün olduğunca doğal gübreleri tercih etmeniz yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra fosfor, azot ve potasyum içeriğine sahip gübreler de kullanabilirsiniz. Toprağın 3-4 santimlik yüzeyini küçük tırmık yardımı ile ayda bir kez karıştırmanız, daha fazla oksijen almasını sağlayacaktır. İdeal ısının sağlanması ve bu şekilde köke oksijen ulaşması meyve kalitesini artıracağı gibi, fidanın da iyi bir şekilde büyümesine etki edecektir.

Çiçeklenme ve hasat dönemlerinde basit gübrelendirme çalışmaları yapmanız, toprağın karıştırılması ile beraber daha sağlıklı sonuçlar için önemlidir.

Bu yazımızı beğendiyseniz “Bitkiler” kategorimizdeki diğer yazıları da okumanızı öneririz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak