Renk Körlüğü Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Renk Körlüğü Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Renk Körlüğü Nedir? Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ren Körlüğü, gözün pigmentlerindeki yetersizlikten veya hasarlar nedeniyle oluşan bir görme bozukluğu sorunudur. Genel olarak kırmızı, mavi, yeşil, bazen de sarı rengin algılanmaması ve karıştırılması ile tipiktir. Renk körlüğü sorunu özel bir ameliyat veya ilaçla düzelebilecek bir durum değildir. Son yıllarda Renk körlüğü sorunun çözümüne yönelik bazı özel lensler geliştirilmiştir.

Eğer çocuğunuz;  kırmızı, mavi, yeşil renkelrini algılamıyor veya karıştırıyorsa mutlaka bir göz hekimine başvuru yapmanız gereklidir. Bu konuya ilgili olmaz veya savsaklarsanız,  ileride çocuğunuzun yaşayacağı sorunların artmasına neden olursunuz. Çocuğunuzda renk körlüğü sorunu varsa başka herhangi bir yerden veya kaynaktan yardım talep etmek yerine ivedilikle göz dokturuna danışmanız gereklidir.  Göz doktorunun tavsiyeleri ile ileride yaşayacağınız sorunlar azaltılmış olacaktır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dulavrat Otunun Faydaları ve Kullanım Alanı

Renk Körlüğü Testi Nedir?

Renk Körlüğü Testi Nedir?
Üstteki görselde bulunan sayıları okuyamıyorsanız renk körü olma olasılığı taşıyorsunuz demektir.
Gözümüzdeki iris tabakası ile renkleri algılayabilmekte ve ayırt edebilmektedir. Retina tabakasındaki renk algılamasında oluşabilecek bir sorun nedeniyle bazı renkleri veya tüm renkleri gri şekilde görebilmek mümkündür. Testlerde farklı rakamları ifade eden renkleri çevresindeki renklerden ayıramıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz yüksektir.

Renk Körlüğünün Nedenleri

Tam renk körlüğü ve kısmi renk körlüğü olmak üzere iki ana gruba ayrılan Renk Körlüğü hastalığı, genetik  nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Renk körlüğü, çocukluk ya da ergenlik çağında başlar ve ilerleyebilir. Hastalığın ortaya çıkmasındaki diğer bir faktör ise kalıcı beyin hasarları ya da retina hasarlarıdır. Yine çocukluk çağında maruz kalınan yüksek ultraviyole ışınlar da kalıcı olarak renk körlüğüne neden olmaktadır.  En çok görülen renk körlüğü nedeni çocuklukta alınan yüksek Ultraviyole ışınlardır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ceviz yaprağı çayı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Renk Körlüğünün Tedavisi

Renk körü olan insanlara yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir ve denemelere de 97% başarı gösteren kromojen, renk görme bozukluğuna sahip ve okuma zorlukları çeken hastalara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş bir üründür. Kromojen haploskopik filtreler, özel olarak renklendirilmiş ve göz içi lensi  veya gözlük olarak kullanılabilmektedir.

Kromojen Nasıl Çalışıyor?

Kromojen Haploskopik lensler, dominant olmayan göze giden her rengin seviyesini, bazı durumlarda dominant ve dominant olmayan her göze değiştirerek rengin algılanmasını ve renk ayırımını sağlamaktadır. Birçok insan için renk algılama ve ayırımındaki gelişmeler çok dramatik olabilir; her rengin parlaklığı, doğru algıladıkların renkler de dahil daha zengin ve güçlü olabiliyor

Kromojen Lensler; genel renk algılanmasını güçlendirmek ve renklerin daha net ve parlak görülmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.  Kullanım amaçları bunlarla sınırlı değildir.
Renklerin tonlarını ayrıştırmak, renkleri isimlendirmek ve Güvenliği artırmak (ör. trafik ve fren lambaları) amacıyla kullanılmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Pika Sendromu Nedir? Tanı ve Tedavi

Renk görme testlerindeki görme kabiliyetini artırmak Retina veya optik sinir bozukluğu nedeniyle renk görmesi sonradan bozulmuş hastalara bu lens etkili değildir.

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak