Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sarı Nokta Hastalığı Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Hastalık genel olarak yaşlı insanları etkilemektedir. 40-45 yaş arasında görülmekte olup 65 yaş ve üzerindeki bireylerdeki başlıca kalıcı görme kayıpları arasındadır. Sarı Nokta Hastalığı merkezi, kalıcı, merkez görme kaybı ile Seyreden nedeni ve oluşumu tam olarak aydınlatılamamış olan bir göz hastalığıdır.

Sarı Nokta Hastalığı Riskini Artıran Durumlar, Sarı Nokta Hastalığının Bilinen Nedenleri

Sarı nokta, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan multifaktöryel bir hastalıktır. Kişinin ailesinde ya da akrabalarında sarı nokta hastalığı bulunması önemli bir risk oluşturmaktadır. Sigara kullanımı, yaşlılık, kötü beslenme, kalp hastalığı, tansiyon hastalığı, obezite, hareketsizlik ve romatizmal hastalıklar Sarı Nokta hastalığı riskini önemli ölçüde artıran faktörlerdir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Diyaliz Nedir? Diyaliz Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Sarı Nokta Hastalığının Bulguları

Düz çizgilerde eğrilme, görüntünün merkezinde siyah nokta olması ve kişilerin yüzlerini ayırt etmekte zorlanma en önemli bulgulardır. Sarı Nokta hastalığı göz muayenesi ile saptanabilmektedir. Hastalığın durumu ve tedavi planının oluşturulması için Kareli Kağıt testi ve göz anjiosu (FFA) kullanılmaktadır. Bu işlemler sanıldığı gibi uzun sürmez. Poliklinik ortamında 5 ya da 10 dakika içerisinde gerçekleştirilen bir işlemdir.

Sarı Nokta Hastalığında Tedavi

Kuru ve yaş tipi olmak üzere 2 formu bulunan sarı nokta hastalığı için yapılan tedavi, ne yazık ki henüz hastalığı tamamen ortadan kaldırmıyor.  Sarı nokta hastalığı tedavilerindeki amaç; hastalığı aynı seviyede tutmak yani hastalığın sunduğu tablonun kötüleşmesini durdurmak veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Sarı nokta hastalığının tedavisi için özel hazırlanmış göz vitamin-mineral-omega3 yağ asitleri içeren tabletler kullanılabilmektedir. Hastalığın durumuna göre bazı göz içi enjeksiyonların da uygulanması gerekebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Diyet Enerjisi Nasıl Hesaplanır? Vücut Ağırlığının Denetimi

Sarı Nokta Hastalığında düzenli olarak yapılan göz muayenesi ve tedaviye başlanması çok önemlidir. Sarı nokta hastalığında tedavi uygulanmadığı takdirde merkezi kara leke genişlemektedir. Yine düzenli muayene, kontrol ve tedavisi yapılmayan sarı nokta hastalığı kalıcı ve tam körlüğe neden olabilmektedir.

Hastalığın, ailesinde sarı nokta hastalığı olan bireylerde ve ağır sigara içicilerde 40-45 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Erol DÜLGER, bunların dışındaki bireylerin, 50 yaşından itibaren doktorun önerileri ışığında düzenli göz muayenesi yaptırması gerektiğini ifade etti.

Sarı Nokta Hastalığı Riskine Karşı Neler Yapılabilir?

Sarı nokta hastalığında yaşlanma ve genetik yatkınlık faktörleri çok önemlidir. Bunlar kontrol edilemeyen risk faktörleridir. Bir diğer riskli durum ise sigara kullanımıdır ve eğer kullanılıyorsa hemen bırakılmalıdır.  Sigara, tüm dokularda olduğu gibi gözde de zehirli atıkların oluşmasına ve yenilenemeyen hücre hasarına yol açarak hastalığa neden olmaktadır.  Hazır gıdalar yerine yeşil sebze, havuç ve balık tüketmek (özellikle omega-3ten zengin somon balığı), düzenli spor yapmak, düzenli uyku ve stressiz yaşam tarzı, uzmanlar tarafından önlem olarak önerilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Liçinin faydaları ve tüketimi

Bilgitor Notu
Genetik olarak risk taşıyan ve 50 yaşını aşan her bireyin düzenli olarak göz muayenesine gitmesi gereklidir. Lütfen Sarı Nokta Hastalığında Bitkisel Tedavi vb başlıklarla ya da farklı önlemler, karışımlarla Sarı Nokta hastalığı için kalıcı tedavi sunduğunu belirten paylaşımlara itibar etmeyiniz. En azından bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka göz hekimine başvurunuz…

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak