Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar Nelerdir? Detayları | Onlinezeka

Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar Nelerdir? Detayları

Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (2 Eylül 1925)

Tekke; tarikat mensuplarının toplanıp âyin yaptığı (zikir çektiği) yerdir. Zaviye ise tekkenin küçüğüdür.Osmanlı eğitim ve toplum hayatında önemli bir yeri olan tekke ve zaviyeler zamanla açılış amacından sapmış ve toplumsal bölünme ve gruplaşmalara neden olmuştur. Atatürk, tekke ve zaviyelerin kapatılacağını şu sözleriyle dile getirmiştir:
“Ölülerden medet ummak, medenî bir toplum için, bir lekedir. Efendiler biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.”

Bunu da Okuyabilirsin...
Magna Carta Libertatum

Türkiye’nin çağdaşlaşmasına engel olan bu kurumlar kapatılarak toplumdaki ikilik ortadan kaldırılmış ve çağdaş bilimsel çalışmaların önü açılmıştır. Dinin doğru şekilde anlatılması ve öğrenilebilmesi sağlanmıştır. Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması, laikliğin önemli aşamalarındandır.

Kılık Kıyafet ve Şapka Kanunu (25 Kasım 1925)

Atatürk, kılık kıyafet alanında birliği sağlamak ve toplumu çağdaş bir görünüme kavuşturmak amacıyla şapka kanununu çıkarmıştır. Bu kanunla; fes, sarık, kavuk, cüppe vb. yasaklanarak herkesin şapka takması zorunlu hale getirilmiştir. Laiklik ve Halkçılık ilkeleri yönünde atılan bir adımdır.

Soyadı Kanunu (21 Haziran 1934)

Toplumda karışıklığa neden olan vedengeyi bozan her türlü lakap ve unvan yasaklanarak her ailenin bir soyadının olması zorunlu hale getirilmiştir. TBMM, Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadını vermiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Tekalif-i Milliye Nedir? Maddeler Halinde

Uyarı: Halkçılık ilkesi ile ilişkili olan bu kanunla sosyal yaşamdaki karışıklık ve resmi işlerdeki sorunlar giderilmiştir.

Ölçü Birimlerinde Yapılan Değişiklikler

• Miladi Takvim kabul edildi (1925).
• Avrupa saat sistemi benimsendi (1925).
• Uluslararası rakamlar benimsendi (1928).
• Ağırlık ölçüsü birimi olarak gram, uzunluk ölçüsü birimi olarak da metre kabul edildi (1931).
• Hafta tatili Cuma gününden Pazar’a alındı (1935).

Uyarı: Ölçü birimlerinde yapılan değişikliklerle Avrupa ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerimizde kolaylık sağlanmıştır. Bu değişiklikler ve hafta tatilinin Pazar’a alınması uygulama alanında görülen ikilikleri kaldırma amacına da dönüktür.

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak