Ağrı Nedir? Kronik Ağrının Nedenleri ve Tedavisi

Ağrı Nedir? Kronik Ağrının Nedenleri ve Tedavisi

Ağrı Nedir? Akut Ağrı ve Kronik Ağrı

Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanabilen organik bir nedene bağlanabilen veya bazen de bağlanamayan, bireyin geçmişteki deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan bir duygudur. Ağrı, kişiden kişiye değişir. Akut ağrı, en basit şekilde akut ve kronik ağrı olarak ele alınabilir. Akut ağrı genellikle, bir darbe ya da hastalıkla başlayan (kırık, yanık, böbrek taşı gibi) hastanın hekime başvurmasına neden olan bir alarmdır. Vücudumuzun bir yerinde tıbbi müdahale gerektiren bir bozukluk olduğunu ve bu bölgenin daha fazla zarar görmemesi için oradaki problemin iyileşmesi gerektiği konusunda bizi uyarır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Et Benleri Neden Oluşmaktadır?

Kronik Ağrı ise tam tersine bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen ağrı; beyindeki ağrı hafızası ile sonuçlanan değişikliklere neden olarak fiziksel ve psikolojik fonksiyonları, aile ve iş yaşamını sonuç olarak da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Algoloji merkezinde, hastanın doğru doğru tanısı konur. Bu amaçla gerekirse diğer kliniklerle koordinasyon ve işbirliği sağlanır. Hastalar, multidisipliner olarak takip ve tedavi edilirken, gerektiğinde ileri gelişimsel tedavi yöntemleri uygulanır.

Ağrı polikliniğine başvuran hastaların en çok yakındığı ağrılar şunlardır:

Baş ağrıları
Kas iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılar: Myofasyal ağrılar, fibromyalji
Bel ve bacak ağrıları
Boyun ağrıları
Eklem ağrıları
Nöropatik ağrılar (Sinir sisteminin belirli bölgelerdeki tahribattan kaynaklanan ağrılar; diyabet, zona, kompleks bölgesel ağrı sendromları)
Sırt ağrıları
Omuz-kol ağrıları
Yüz ağrıları-nevraljiler
Damar tıkanıklığına bağlı ağrılar
Kanser ağrıları, kanser tedavisine bağlı ağrılar
Nedeni belirlenemeyen ağrılar

Bunu da Okuyabilirsin...
Klor Elementi Özellikleri Nedir? Klorun Kullanım Alanları Nelerdir?

Ağrı Tedavisi

Ağrı tedavisinde ilaçlarla ve ilaç dışı girişimsel yöntemler uygulanmaktadır. Girişimsel yöntemler, cerrahiye gerek olmayan hastalarda ağrı kaynağının ortadan kaldırılmasına ve ağrının tedavisine yönelik olarak uygulanan yöntemlerdir. Girişimsel yöntemlerin amacı hastaların vücudunda en az tahribatla ağrıya neden olan durumun ortadan kaldırılmasıdır. Ağrı kontrolünde girişimsel yöntemler ancak bu konuda eğitim görmüş hekimler yani algologlar tarafından uygulanır. İşlemler steril koşullarda tam donanımlı bir ameliyathanede, radyolojik görüntüleme yöntemleri eşliğinde, tek kullanımlık malzemelerle gerçekleştirilir.

Kaynak (Broşür): T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Ankara İli 1.Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ağrıya katlanmak, ağrı ile yaşamak zorunda değilsiniz. Ağrı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Danışma ve Randevu için Tel: 0312 595 31 79
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak