Bu Yazıda Neler Var?
Dulavrat otu papatyagiller familyasındandır. Nemli yerleri sever ve soğupa karşı dayanaklı bir bitki olan dulavrat otu ülkemizde en çok Orta, Kuzey ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunur. Dünyada ise Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da oldukça yaygındır. Genellikle sağlık alanında kullanılmaktadır.
Faydaları
- Kanı temizler.
- Sindirime yardımcı olur.
- İdrar söktürücüdür.
- Mide yanmasını yok eder.
- Gut hastalığına karşı etkilidir.
- Vücudun direncini arttırır.
- Botoks etkisi yaratır.
- Cinsel isteği arttırır.
- İştah açar.
- Kepeği azaltır ve saç uzamasını hızlandırır.
- Romatizma ağrılarına iyi gelir.
- Sistit ve frenginin tedavisinde kullanılır.
- Sivilceleri yok eder. Sedef hastalığına karşı etkilidir.
Dulavrat otunun zararı var mı?
- Otun hamile ve emzirme döneminde olan kadınlar tarafından kullanılıp kullanılamayacağı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Bu sebeple kullanılması önerilmez.
- Aynı familyadan herhangi bir bitkiye alerjisi olan dulavrat otunu da tüketmemelidir. (papatya, çuha çiçeği, yakup otu, krizantem)
- Kanı sulandırdığı için sarımsak, karanfil ve zencefil ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.Kanın pıhtılaşma süresini uzatır.
- Kronik üşüme ve anemisi olan kişiler doktora danışmadan tüketmemelidir.
- İshal durumundayken kullanılmamalıdır.
Dulavrat otu nasıl kullanılır?
Çay olarak tüketilecekse; Kurutulmuş olan 1 tatlı kaşığı kadar dulavrat otunu 1 bardak su ile kaynatın. Kaynadıktan sonra 15 dakika süreyle demleyin. Suyu süzdükten sonra tüketebilirsiniz.
Dulavrat otunun yağını hazırlamak için; Bir avuç kadar dulavrat otunun kökünü ince ince doğrayın. Doğradığınız kökleri bir kavanoza koyun ve seviyelerini biraz geçecek şekilde sızma zeytinyağı dökün. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen bir yerde yaklaşık bir buçuk ay kadar bekletin. Bir buçuk ayın sonunda karışımı kaynar suda pişirin, ardında da tülbentten geçirerek süzün. Böylelikle dulavrat otu yağını elde etmiş olacaksınız.