Organik Tarım Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organik Tarım Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organik tarım, üretiminde kimyasalların herhangi şekilde dahil edilmediği, sağlığımıza ve çevreye zarar vermeyen ve yetiştirilmesinden tüketime sunulmasına kadar her evrede kontrol edilen, sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Temel amacı tahıl ürünleri, meyve ve sebzelerin yetiştirilmesinde insan sağlığına zararlı dış girdilerden kimyasallar ve GDO’dan korunmuş tarım ürünleri yetiştirilmesidir.

Organik tarım anlayışı bireysel değil kamu sağlığını ilgilendiren bir durumdur. Ülkemizde Tarım Bakanlığı’nın standartlarına uygunluğu şartıyla sürekli denetimi yapılan, tüketici şikayetlerinin ciddiyetle izlendiği ve kararlı yaptırımların uygulandığı bir alandır. Organik tarımcılık hava ve su kirliliğine yol açmaz. Tersine, toprağın tuzlulaşmasını, diğer hastalık ve zararlıların etkisini en aza indirir. Doğa ve sağlık dostu tarımsal tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması “Organik Tarım” olarak nitelendirilmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Psikodrama Nedir?

Organik tarımda kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılır mı?

Ayırıcı özellik olarak organik tarım ürünlerinin (tahıl, bakliyat, sebze ve meyve) yetiştirilmesi süreçlerinin hiçbir aşamasında tarım ilacı veya kimyasal kullanılamaz. Ürünün ekilmesi veya dikilmesi, hasatı, kesimi, işlemesi, tasnif edilmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılması söz konusu olamaz.

Organik tarımın faydaları

Organik Tarım ürünleri sağlıklıdır. Temiz, güvenilir, GDO’ suz ve hormonsuz gıda ürünleridir. Organik Tarım ürünlerinin yetiştirilmesinden tüketicinin sofrasına kadar olan bütün süreçlerinde Tarım Bakanlığı’nın kontrol ve denetimi vardır. Tüketici aldığı ürüne ait sertifika ile ürünün kim, nerede, nasıl, üretildiğini sorgulayabilir. Laboratuvar analizleri ile ürünün sağlıklı olduğu belgelenmektedir. Organik tarım ürünlerinin tüketicilere sunduğu faydaların yanında, tarımsal üretimde çalışan insanların sağlığı da korunmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Keynesçilik Nedir Nasıl Yapılır? Keynesçilik Hakkında Her Şey

Organik tarımda çiftçiler ve aileleri tarım ilaçlarına maruz kalmaz. Bu da kamu sağlığı açısından çok olumlu bir durumdur. Organik tarımın yaygınlaşması ile birlikte tarım sektörü meslek hastalıkları ortadan kalkmaktadır.

Organik ürün alırken nelere dikkat edilmelidir?

Organik ürün yazısı yeterli değildir.

Organik yazısı yeterli değildir.

Organik ürünlerin ürün sertifikası bulunmaktadır. Etiketli ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkilendirdiği kuruluşun adı-logosu, kod numarası, müteşebbis veya ürün sertifika numarası, Yönetmelikte belirtilen organik ürün logosu bulunmalıdır.

Logolarda kullanılacak renkler; yeşil, mavi, siyah ve beyazdır.

Tüketiciler, satın aldıkları organik ürünle ilgili şikayetlerini ürüne ait etiket bilgileri ve sertifika numarası ile Alo 174 Gıda Hattına yapabilmektedir.

Bilgitor
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak