Balkonda Karpuz Yetiştirmek

Balkonda Karpuz Yetiştirmek

Şehir yaşamında, beton binalara sıkıştığımız şu günlerde balkonlarımızı doğaya açılan pencere, hatta doğal ortamın küçük bir uygulamasına dönüştürebiliriz. Balkonları sadece, fazlalık eşyaların konulduğu, çamaşır kurutulan, sigara içilen alanlar olarak düşünmekten kurtaracak bir çok alternatif var. Balkonda karpuz yetiştirmek bunlardan biri. Aynı şekilde domates, biber ve salatalık yetiştirmek de mümkün. Karpuzu balkonda nasıl yetiştirebiliriz? sorusunun yanıtını arıyor ve balkonda karpuz yetiştirmek üzerine başladığımız işi adım adım sizlerle paylaşıyoruz.

Adım Adım Balkonda Karpuz Yetiştirmek

  1. Karpuz tohumlarını edinme:
    Günümüzde ne yazık kı her kapuz çekirdeği, karpuz yetiştirmeye uygun değil. Bazı tohumlar yeşil bitki olsa da karpuz vermiyor. Esasen bu durum domates, biber için de geçerli. Bu nedenle biz geçen yıl köylülerin karpuz pazarından aldığımız karpuzun çekirdeklerini ekim için kurutup sakladık. O gün geldi ve kavanozdan çıkardığımız karpuz çekirdeklerini bir kasede su içinde akşamdan sabaha beklettik.
  2. Karpuz yetiştirilecek saksıları hazırlama:
    Balkonda karpuz yetiştirmek mevzusunda yeni olduğumuz için biz işe küçük başlıyor ve çimleme için iki yatay saksı, iki de ekim için büyük derin saksı ediniyoruz. Çimlendirme için iki yatay saksıyı kullanıyoruz. Ne kadarı fide olacak bilmediğimiz için tohumları cömert kullanıp, iki uzun saksı kullanıyoruz. Karpuz fidelerini ise daha derin saksılara dikeceğiz. Çünkü karpuz derin toprakları sever. Bu nedenle daha derin ve büyük saksıları tercih ettik. Dikkat ederseniz tohumları ekeceğiz, fideleri de dikeceğiz diyoruz. Lütfen bu ayrıma dikkat edelim.

    Saksıda Karpuz Tohumu Çimlendirme

    Saksıda Karpuz Tohumu Çimlendirme

  3. Karpuz tohumu çimlendirme:
    Karpuz tohumunu çimlendirmek için 1 hafta 10 gün süre gerekebilir. Bunun için uzun saksıların içine doldurduğumuz normal gübresiz toprağın yüzeyden 3 cm kadar uzunlamasına bir kanal açıyoruz ve karpuz tohumlarını sırayla diziyoruz. Toprakla üzerini örtüyor ve fısfısla iyice serpme şeklinde ıslıyoruz. Bu işlemden sonra saksıların üstünü sağlam, şevfaf bir poşetle kapatıyoruz. Karpuz fideleri, resimdeki gibi topraktan fışkıracağı zamana kadar bekliyoruz. Bu sırada arada bir poşeti çıkarıp toprağı fısfısla nemlendirmemiz gerek.

    Yeni Filizlenen Karpuz Fidesi

    Yeni Filizlenen Karpuz Fidesi

  4. Karpuz fidelerini dikme:
    Bizim uygulamamızda, çimlendirmek için ektiğimiz karpuz çekirdekleri, 5 gün sonra filiz verdi. Bunu görünce poşeti çıkardık ve doğrudan güneş görmeyen bir yere taşıdık. Şimdi bundan sonraki süreçte karpuz fideleri 4-5 cm olunca, dikkatlice çıkarıp, derin saksılara dikeceğiz.
Bunu da Okuyabilirsin...
Hangi ilde ne kadar Suriyeli var?

Bu yazımızda balkonda karpuz nasıl yetiştirilir sorusunun yanıtını, bizzat uygulayarak vermeye çalıştık. Kentsel Tarım Nedir? Kentsel Tarım Uzmanlığı başlıklı yazımızda, kentsel tarım uygulamalrının tüm dünyada yaygınlaştığından bahsetmiştik. Büyük balkonlar da küçük ölçekli kentsel tarım için değerlendirilecek alanlardan. Sizler de balkonda karpuz yetiştirme deneyimleriniz yanında domates, biber yetiştirmeyle ilgili başarılarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak