Siyanürle Altın Çıkarılması Niçin Zararlıdır?

Siyanürle Altın Çıkarılması Niçin Zararlıdır?

Bu yazı, “Siyanürle Altın Çıkarılması Niçin Zararlıdır ki, her şeye karşı çıkıyorsunuz!.. Bu Almanların oyunu, ülkemizin gelişmesini istemiyorlar…, …” şeklinde uzayıp giden bir konuşmadan sonra yazılmaya karar verildi.

Önce siyanürden başlayalım, siyanür nedir? Ne gibi zararları vardır? Siyanürün sanayideki kullanım alanları nelerdir, hangi ülkelerde üretilir vb. gibi konularda kısa bir bilgi vermek gerekli. Fakat bundan önce ülkemizde siyanürün konu edilmesine neden olduğu gerçeğiyle Bergama ile ilgili çarpıcı bir gerçeği aktaralım!.. İnsanlık tarihinde ilk defa bir sağlık ve tedavi merkezi Bergama’da kurulmuştur. Antik çağlarda Bergamalı bir hekim hekim olan Galenos tarafından kurulan bu sağlık ve tedavi merkezinin girişinde, “Ölüm Buraya Giremez” yazmaktadır…

Siyanür Nedir? Siyanürle Altın Çıkarılması Neden Zararlıdır?

Hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının genel adı siyanür…  Siaynürlerin tümü şiddetli zehirlidir. En önemli siyanürler sodyum siyanür ile potasyum siyanürdür.  Siyanür ve bileşikleri kimyasal yollarla, ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden, amonyak (NH3) ve CO gazlarının karışımı geçirilerek elde edilmektedir.  Siyanür kimyasal yolların dışında doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek bulunmaktadır. Kayısı, erik, kiraz, badem, şeftali,  fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Maden İşletmeciliği ve Çevre Sorunları

Siyanür denince ilk akla gelen şey zehirlemektir. Siyanür teneffüs yoluyla dahi öldürme kabiliyeti gösterir.  Solunumla alınan yüksek miktarda siyanürün insana etkisi, kısa sürede beyin ve kalbi etkileyerek koma ve ölüm şeklinde  olur. Siyanür, ısıya maruz kalırsa ayrışmaya başlar ve zehirli duman çıkarır. Bu zehirli duman, beyin, akciğer ve kalp üzerinde kısa sürede etki yaparak, komaya sonrasında da ölüme sebep olur. Yenilip, içilmesi ve dokunulması durumunda da zehirlenme etkisini hızla gösterir. Kısacası siyanür eşittir ölüm!.. denilse yanlış bir ifade olmayacaktır.

Siyanür toprak yoluyla yeraltı sularına geçebilir. Havadan, içme sularından, cilt yoluyla ve siyanür bulaşmış yiyeceklerin yenmesiyle de vücuda alınabilir.  Düşük oranda siyanüre uzun süre maruz,yet sonucunda solunum güçlükleri, kalp ağrısı, kusma, kan değişikleri, baş ağrısı ve tiroid bezinde bezinde büyüme ortaya çıkabilir. Besinlerle alınan yüksek miktarlardaki siyanür de yine solunum darlığı ve derin nefes alıp verme, bilinç kaybı ve ölümle sonlanır. Ayrıca el ve ayak parmaklarında zayıflama, yürüme güçlüğü, görmede bozukluk, sağırlık görülebilir. Cilde siyanür teması irritasyon ve yaralar açılmasına neden olur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Orman Yangınlarının Nedenleri ve Sonuçları

Siyanür Nerelerde Kullanılmaktadır?

Siyanür, hemen hemen dünyada her yerde altın çıkarmak için kullanılmakta… Siyanürle altın çıkarma uygulamasının geçmişi yüzyıl öncesine dayanır. Bununla birlikte yaygın olarak son 30 yılda kullanılmaya başlanmıştır. AB’de siyanürle altın çıkarma yöntemi standart dışı ilan edilmiştir. Macaristan Çevre Bakanı’nın açıklamasına göre ise Romanya’da “Aurul” altın madeninde standart dışı bu zararlı “teknik”le çalışılmıştır. Sözkonusu “teknik” Bergama’da da öngörülen ve “sağlam” ve “zararsız” olduğu ileri sürülerek sunulan tekniğin ta kendisidir.

Günümüzde kullanım alanı neredeyse süs taşı, takı malzemesi olarak hayatın hiç bir zaman olmazsa olmaz değeri özelliği taşımayan altın, savaşlar dahil olmak üzere insanlığın zararına hizmet etmeye devam etmektedir. Finansal dünyanın belirleyici bir piyasa nesnesi olarak altının çıkarılması için siyanür gibiçok tehlikeli bir maddenin kullanılıyor olması, insanlığın hayrına bir durum olamaz…

Bunu da Okuyabilirsin...
Madencilik ve Diğer Kazı Faaliyetleri Sonrası Çevre

Kaynak
bilgitor.com/siyanurle-altin-cikarilmasi-nicin-zararlidir/

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak