Halojen Grubu Minerallerinin Özellikleri

Halojen Grubu Minerallerinin Özellikleri

Halojen tuzları yoğunlukları az, suda çözünmeleri fazla olan mineral grubunu meydana getirir. Parlaklıkları zayıf ve camsı bir özellik gösterir. Doğada 85’in üzerinde bu gruba ait mineral türü vardır. Ancak fluorit, halit, kriyolit, atakamit ve silvin en çok karşılaşılanlarıdır.

Fluorit (CaF2)

  • Kimyasal bileşiminde kalsiyum florür bulunur. Kristal sistemi kübik, yoğunluğu yaklaşık 3 ve mohs sertlik cetveline göre sertliği 4’tür. Renksiz, beyaz, yeşil, mor, sarı renklerine rastlanır. Fluorit magmatik kayaçlardan granit ve siyenitte tali mineral olarak yer alır. Yer yer kalker ve dolomit çatlaklarında da bulunur. Metalürjide eritici ve akıtıcı, çelikte, emaye kap, hidrofluorik asit imalatında, vazo, süs, kaplama, biblo yapımında kullanılır.
Bunu da Okuyabilirsin...
Olivin Grubu Minerallerin Özellikleri

Halit (Kayatuzu) “NaCI

kayatuzu
  • Kimyasal bileşiminde sodyum klorür bulunmaktadır. Bileşiminde % 39 sodyum ve % 61 klor vardır. Kristal sistemi kübik, mohs sertlik cetveline göre sertliği 2 ve yoğunluğu yaklaşık 2.2’dir.  Saf kaya tuzu renksiz ya da sarı renklidir. Halit mineralinin beyaz ve mor renklerine de rastlanır.
  • Yaygın olarak bulunan halit minerali geniş tabakalar oluşturur. Jips, silvin, kalsit ve kil gibi minerallerle düzensiz kütleler meydana getirir. Kurak bölgelerdeki playa çökellerinde en çok görülen tuz halittir. Kaya tuzu, areik bölgelerdeki kapalı havzalarda, lagünlerde ya da göllerde buharlaşma sonrasında meydana gelir.
  • Gübre yapımında, gıda stoklamasında, kimya sanayinde, buzlu yol açılmasında, yabani otların öldürülmesinde, beslenmede ve hidroklorik asit imalatında kullanılır.
Bunu da Okuyabilirsin...
Magmatik Kayaçların Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak