Gelen Güneş Radyasyonunun Saçılımı

Gelen Güneş Radyasyonunun Saçılımı

Dağılma-Saçılma (Scattering): Güneş ışınları düz bir yol izlemesine karşın, atmosferdeki gazlar ve toz parçacıkları, bu enerjinin hareket doğrultusunu değiştirerek yeniden yönlendirir. Güneş ışınlarının olmadığı ortamlarda ışığın gölge bir yere ya da odalarımıza nasıl ulaştığını açıklar. Gündüz güneşli bir günde gökyüzünün parlaklığının izahı da yine güneş ışınlarının atmosferde dağılmaya uğramasıdır. Güneş ışınlarının dağılma derecesi atmosferdeki gaz molekülleri ve toz parçacıklarıyla ilgilidir. Gaz molekülleri, görünür ışının daha kısa dalga boylarını (mavi-mor) daha uzun dalga boylarından (kırmızı-turuncu) daha etkili bir biçimde dağılma eğilimindedir. Bu durum, gökyüzünün maviliğini ve gündoğumu ve günbatımında görülen turuncu ve kırmızımsı renklerin varlığını iyi açıklar. Güneş ışınlarındaki dağılma miktarı ve yönü, dağıtma yapan parçacığın çapı ve dalga boyunun enerjisine dayanır. Dağılma miktarı, ışının dalga boyunun 4. kuvvetiyle ters orantılıdır. Radyasyonun dalga boyu ne kadar kısa ise dağılma o kadar fazladır. Örneğin, radyasyonun dalga boyu diğer dalga boyuna göre iki kat fazla ise dağılma da 16 kat artacaktır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Avusturalya Kıtası'nın Coğrafi Özellikleri

Yansıma (Refleksiyon) :  Güneş ışınlarının bir yüzey üzerine çarparak geri dönmesine yansıma adı verilir. Atmosfere ve yer yüzeyine ulaşan güneş ışınlarının bir kısmı yansıtılır. Gelen radyasyonun yansıyan radyasyona oranı ise albedo olarak adlandırılır.

Emilme-Soğurma (Absorbsiyon) : Güneşten yayılan ışınım dalgalarını emdiği zaman, bu enerji içsel bir moleküler hareket halini alır. Gazın sıcaklığı da belirgin bir biçimde artar. Bu nedenle gazlar, ortamda bulunan ışınımı iyi soğurucu oldukları için bir bütün olarak atmosferin ısınmasında da önemli bir role sahiptir.Isıtılmış cisimden gelen ısı dalgaları önlerine çıkan soğuk cisimleri ısıtırlar. Isı dalgalarının soğuk cisim tarafından alınmasına soğurma-emilme adı verilir. Cisimlerin soğurma kabiliyetleri değişiktir. Cisimler, üzerine düşen ısı dalgalarının bir bölümünü soğurur, bir bölümünü de yansıtırlar. Soğurulan bölüm o cismin sıcaklığını arttırmaya yarar. Koyu renkli  cisimler, açık renkli cisimlerden daha çok ısınırlar. Onun için, yazın açık renkli elbiseler giyerek güneş ışınlarını yansıtmak gerekir.    

Bunu da Okuyabilirsin...
Azerbaycan Bayrağının Anlamı ve Tarihi

Güneşin sıcaklığı bize ışınım yolu ile gelir. Elektrik sobaları hem çevirim, hem de ışınım yolu ile ısıtılırlar. Elektrik akımı ile kızdırılan maden tel parabolik bir reflektörün tam odağına yerleştirilir. Telden çıkan ısı dalgaları reflektör vasıtasıyla toplanıp odaya gönderilir. Isıtılan cismin yayınladığı ısı dalgaları uzayda dağılır. Bu enerji dalgalarının eğrileri çizilirse tepeden tepeye olan uzaklıklarının çok değişik olduğu görülür. Bunlardan uzun olanlar dışarıdan bakan bir gözleyiciye ısı halinde, kısa olanlarda ışık halinde görünürler.

Geçirgenlik (Transmisyon) : Yansıma, saçılma ve emilme olayları, güneş ışınlarının atmosferden geçerken azalmasına neden olur. Yer yüzeyine ulaşan güneş ışınlarının miktarını geçirgenlik belirler. Güneş ışınları dike yakın açılarla geldiğinde atmosferde kat ettiği yol az geçirgenlik yüksek, ışınların geliş açısı az olduğunda ise geçirgenlik yüksektir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kars Şehri Nerededir? Kars Hakkında Her Şey
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak