Güneş Işığı Spektrumu’ndaki Işınlar Nelerdir?

Güneş Işığı Spektrumu’ndaki Işınlar Nelerdir?

Morötesi Işınlar (Ultraviyole ışınları): Plajda ya da arazide uzun süre Güneş altında kaldığımız zaman ortaya çıkan yanıklardan sorumludur. 0.01-0.4 mikron arasında değişmekte olup gözümüzün göremeyeceği kadar kısa dalga boyundadır. Elektromanyetik spektrum (güneş tayfı) un % 7’sini meydana getirir.

Görünen (Visible) Işınlar: Bu ışınlar, renk olarak beyaz göründüğü için “beyaz ışık”  olarak da adlandırılır. Aslında beyaz ışık, her birisi belirli bir dalga uzunluğunda sahip olan bir renk demetidir. Dalga boyu 0.4-0.7 mikron arasındadır. Renkler bu ışınlar ile oluşur. Güneş spektrumunun % 44’ü meydana getirir.Bitkilerin fotosentezinde bu ışıklardan yararlanılır.

Kızılötesi (İnfrared): En uzun dalga boyuna sahip kırmızı ışığın sınırında yer alır. Kızıl ötesi ışınım gözle görülmez, ancak ısı olarak algılanır. Dalga boyu 0.7-100 mikron arasındadır. En uzun dolayısıyla ısı enerjisi en düşük dalga boyudur. Güneş spektrumunun % 48’ini oluşturur. Yerküreden atmosfere yayılan ışının ise tamamını kızılötesi ışınlar meydana getirir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak