Almanya’da Yaşayan Türk Sanatçıları ve Yazarları

Almanya’da Yaşayan Türk Sanatçıları ve Yazarları

Almanya’da yaşayan Türkler, çeşitli zamanlarda Türkiye’den Almanya’ya göçen ve yerleşen Türklerdir. Almanya’da doğan Türkler,  Anadolu’dan göçerek oraya yerleşen herkes bu tanımlamanın içinde yer alır. Başlangıçta Almancılar olarak adlandırılmışlardır. Almancılar veya Gurbetçiler deyimi olumsuz anlamlar kazanmaya başlayınca giderek daha az kullanılır olmuştur.  Yaklaşık 40 yıl önce başlayan Almanya ilgisi sonucunda günümüzde, üç milyonu aşan sayıda insanın Türkiye’den Almanya’ya göç ettiği bilinmektedir.

Türkiye’den Almanya’ya göçen kişiler bir çok alanda başarılar elde etmiş ve kendilerini kanıtlamışlardır. Başta ekonomi olmak üzere kültür, sanat ve sporda etkin olmuşlardır. Almanya’da yaşayan Türkler, ana vatana bağlılıklarını korumakta, yaz mevsiminde tatillerini Türkiye’de geçirmeyi tercih etmektedir. Televizyon ve gazetelerden Türkiye’yi takip etmekte, birçoğu, Hristiyan yaşam biçiminin yaygın olduğu Almanya’da, İslami yaşam tarzını devam ettirmektedir.

Almanya’da görsel medyada çeşitli kabere ve tiyatro etkinliklerinde yer alan çok sayıda Türk ve Türk asıllı sanatçı vardır. Çok ünlü sinema ve televizyon oyuncuları bulunmaktadır. Fatih Akın gibi dünyanın tanıdığı, önemli ödüller almış film yapımcıları Alman film dünyasında yerini almışlardır. Fatih Akın’ın ödüllü filmi ‘Gegen die Wand’ ile Almanya’daki Türk toplumunun sosyal sorunlarını ele almıştır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kara Cuma (Black Friday) Nedir?

Türklere atfen vizyonda olan ARD dizisi ‘Türkisch für Anfänger’ (Yeni Başlayanlar İçin Türkçe) ve RTL’de oynayan ‘Alle Lieben Jimmy’ (Herkes Jimmy’yi Seviyor) dizileri sayılabilir (2007).

Ünlü yazarımız Fakir Baykurt, Almanya’da yaşamıştır. Yazar Renan Demirkan ve Akif Pirinçci , Türkiye’de de çok popüler olan ve Almanya’da da Türkler tarafından çok sevilen İsmail YK da Alman asıllı Türk sanatçılardandır. Almanya’da çok popüler olan bir diğer Türk asıllı oyuncu da Erdoğan Atalay’dır.

Almanyalı Türk Şair ve Yazarlar

Türkiye’den göç etmiş yazarlar, Almanya’da doğup büyümüş yazarlardır.  Türkiye kökenli çağdaş yazarlardır. Aralarında sadece Türkçe veya sadece Almanca yazanlar olduğu gibi her iki dilde de yazanlar vardır.

Mikail Akgül, Doğan Akhanlı, Altan Apaydın, Zeynel Gül, Dilek Zaptçıoğlu, Hatice Aksoy, Sırrı Ayhan,  Şafak Altun, Ülkü Akbaba, Levent Aktoprak, Django Asül, Ilhan Atasoy, Molla Demirel, Güney Dal, Vehbi Bardakçı,  Celal Can Uçun, Sabri Çakır, Seher Çakır, Deniz Kurtay, İsmet Elçi, Abdullah Eryilmaz, Fikret Doğan, Osman Engin, Erdoğan Ercivan, Özgen Ergin, Neşet Erol, Şiir Eroğlu, Deniz Göktürk, Halil Gülbeyaz, Tülay Esat, Metin Fakıoğlu, Yücel Feyzioğlu, Hasan Kayıhan, Hülya Kandemir, Yadé Kara, Yasemin Karakaşoğlu, Reşat Karakuyu, Berkan Karpat, Suzan Emine Kaube, Ibrahim Kaya, Necla Kelek, Gülbahar Kültür, Kemal Kurt, Hussi Kutlucan, Sülbiye V. Günar, Orkun Ertener, Bora Dağtekin, Neco Çelik, Nuran Çalış, Savaş Ceviz, Nursel Köse, Murat Karaaslan, A. Kadir Konuk, Evrim Sen, Sami Özkara, Bünyamin Özdemir, Ertekin Özcan, Nuray Lale, Yüksel Pazarkaya, Hüseyin Şimşek, Erol Yıldırım, Şerafettin Yıldız, Barbara Yurtdaş, Feridun Zaimoğlu, Ali Yumuşak, Ahmet Toprak, Mehmet Ünal, Akif Pirinçci, Şener Saltürk, Saliha Scheinhardt, Faruk Şen ve Aslı Sevindim

Bunu da Okuyabilirsin...
Slogan Nedir? Başarılı Slogan Bulma Teknikleri Nelerdir?

Sinemacı ve tiyatrocu ve gazeteci, edebiyat eleştirmeni, çevirmen (oyun yazarı, senarist, yönetmen, oyuncu)

Fatih Akın, Buket Alakuş, Yılmaz Arslan, Bülent Akıncı, Tevfik Başer, Hatice Ayten, Levent Batur, Aysun Bademsoy, Sinan Akkuş, Kerim Pamuk, Hakan Savaş Mican, Sedat Pamuk, Hatice Akyün, Iris Alanyalı, Mevlüt Asar, Seyran Ateş, Yağmur Atsız, Özdemir Başargan, Bülent Çetiner, Birand Bingül, Cengiz Bayazıt, Cenk Bekdemir, Habib Bektaş, Fatih Çevikkollu,  Bülent Ceylan, Hasan Çil, Zehra Çırak, Günfer Çölgeçen, Nevfel Cumart, Renan Demirkan, Tunç Denizer, Birol Denizeri, Hasan Dewran, Şinasi Dikmen, Aydin Engin, Ömer Erzeren, Suzan Gülfirat, Baha Güngör, Dilek Güngör, Murat Güngör, Ali Can Güzel, Recai Hallaç, Zehra İpşiroğlu, Zehra Şimşek, Murat İşboğa, Ali Köken, Erdal Merdan, Ayşe Polat, Hale Şahin, Necati Şahin, Nuray Şahin, Ayhan Salar, Yasemin Şamdereli, Refik Soğukoğlu, Serdar Somuncu, Sargut Şölçün, Kadir Sözen, Leyla Taşdelen, Mehmet Tekerek, Zafer Şenocak, Hilal Sezgin, Alev Tekinay, Nazif Telek, Feride Temel, Kaya Yanar, Hüdai Ülker, Halit Ünal, Murat Topal, Meray Ülgen, Idil Üner, Bülend Ürük, Harun Yiğit, Yüksel Yavuz, Yusuf Yeşilöz

Bunu da Okuyabilirsin...
Sivil Toplum Kuruluşu Nedir? Önem ve Özellikleri
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak