Atık Pillerin Zararları Nelerdir, Atık Pilleri Ne Yapmalıyız?

Atık Pillerin Zararları Nelerdir, Atık Pilleri Ne Yapmalıyız?

Ülkemizde yılda 6-7 bin ton pil piyasaya sürülmektedir.İrili ufaklı ve mobil cihazlardan, kumanda aletlerine, el fenerinden diş fırçalarına kadar bir çok cihazda pil kullanılmaktadır. Değişik bir çok cihazda kullanılan piller hayatımızı kolaylaştıran birçok cihazı çalıştırmak için kullanılmaktadır. Pilleri oluşturan bileşenler, insan ve çevre sağlığını tehdit eder niteliktedir. Atık pillerin zararları ise deformasyon ve bekleme koşulları nedeniyle daha fazladır.

Pil Çeşitleri Nelerdir?

Piller şarj edilen piller ile şarj edilemeyen piller olarak iki gruba ayrılır. Nikel kadmiyum, nikel  metalhidrit ve lityum iyon piller şarjlı piller grubunda yer alır. Çinko karbon, alkali mangan, lityum piller ise şarjsız pillerdir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Çevre Kirliliği Nedir?

Atık Pillerin Geri Kazanımı

Atık pillerin zararları, bazı hususlara dikkat etmek şartıyla, geri geri kazanım yaklaşımıyla birlikte ortadan kalkmakta. Nikel  kadmiyum, nikel metalhidrit ve lityum iyon piller geri kazanılmaktadır.  Bu tür pillerin geri kazanımından nikel, kobalt ve kadmiyum elde edilmektedir. Dünyada rezervleri oldukça azalan kobaltın atık pillerden geri kazanım yoluyla elde edildiği bilinmektedir.

Pillerin Kullanımı ve Dikkat Edilecek Hususlar

Pilleri ve bataryaları sökmeyiniz,  pillerin içlerini açmayınız, ezmeyiniz.
Genellikle saatlerde kullanılan düğme pillerin çocuklar tarafından kolayca yutulması riskine karşı, bu tür piller ortalıkta bırakılmamalıdır.
Şarj edilemeyen piller, alevlenme ve patlama riskine karşı kesinlikle şarj edilmeye çalışılmamalıdır.

Atık Piller İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir? Atık Pilleri Ne Yapmalıyız?

Atık piller kesinlikle çöpe atılmamalıdır.Sadece çöp değil, toprağa, denize, akarsulara ve kanalizasyonlara da atılmamalıdır. Piller kontrolsüz şekilde atılır ya da yakılırsa içerdikleri ağır metaller canlıları tehdit edecek şekilde çevre kirlenmesi oluşacaktır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ormancılık Nedir? Türkiye'de Ormancılık Hakkında Kısa Bilgi

Kullanım ömrünü tamamlamış piller ve bataryalar tüketici tarafından ayrı kaplarda biriktirilmeli, okullarda, marketlerde, camilerde, muhtarlıklarda ve diğer kamuya açık alanlardaki pil toplama noktalarına bırakılmalıdır.

Pil toplama noktalarındaki atık piller toplandıktan sonra, yetkili kişiler tarafından türlerine göre ayrıştırılmalı, çeşitli fiziki ve kimyasal işlemlerle bünyelerindeki bazı değerli maddelerin geri alınmaları sağlanmalı veya uygun koşullarda bertaraf edilmelidir.

Pil ya da bataryaların yakılarak ortadan kaldırılması kesinlikle çözüm değildir. Çünkü yanma sonucunda oluşan kurşun, cıva ve kadmiyumun daha da zehirli olan oksitleri gaz halinde soluduğumuz havaya karışır. Bu kimyasalların sadece insanları değil, hayvan ve bitkileri için de çok ciddi bir tehlike oluşturduğunu unutmayalım.

Sadece atık piller değil, tüm atıkların çevreye ve insana zarar vermeden yeniden değerlendirilmesi gereklidir. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık projesini BİLGİTOR olarak kalben destekliyoruz…

Bunu da Okuyabilirsin...
Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak