Yaşlılarda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaşlılarda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaşlılıkta Beslenme

Her yaş döneminde farklı vücut dirençleri ve alışkanlıklarının olması nedeniyle beslenme tarzları da değişir. Yaşlılarda sağlıklı beslenme olgusuna da bu gerçeklikle bakmak lazım. Bir insana yaşlı diyebilmek için belirgin bir yaş sınırlaması yoktur. Yaşlanma süreci kültür, bireysel aktivite düzeyi ve genel sağlık durumundan önemli ölçüde etkilenir. Aynı şekilde kişinin sağlıklı beslenme programı da değişecektir.

İnsanlar yaşlılığın etkilerini hissetmeye başladıkları zaman, hastalık ve tat alma ile susama duygusu kaybı iştah azalmasına neden olabilir. Yine diş sağlığı, özellikle de diş kayıpları çiğneme zorluğu yaratabilir. Çeşitli mide ve barsak rahatsızlıkları sindirim bozukluğuna neden olabilir. Yeteneklerde sınırlılık ve güçsüzlükle birlikte maddi imkanların sınırlı olması, yalnızlık ve depresyon besin alımını ve hazırlamayı güçleştirebilir. Bu nedenle tüm yaşlı insanların besinlere olan gereksinimlerine dikkat etmeleri gerekir. Yaşlıların bu ve benzer gereksinimleri için destek almaları gerekebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Pancar mutabbal tarifi

Yaşlılık döneminde yıllar ilerledikçe enerji ihtiyacı azalır. Ancak yaşlının yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve diyet posasına ihtiyacı vardır. Yaşlı kadınlar, kemik kayıplarını önlemek için yeterli miktarda kalsiyum almalıdır. Yaşlı insanlarda günlük olarak önerilen kalsiyum miktarı; 51-65 yaş 1200 mg, 65 yaş ve üzerinde ise günlük 1200 mg dir.

Yaşlılıkta Gereken Kalsiyum İçin En İyi Besin Kaynakları

En iyi kalsiyum kaynakları denince ilk akla gelen yoğurt, peynir ve çökelektir. Bir diğer grup besinde de kalsiyum bulunmaktadır. Bunlar Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Hamsi gibi küçük balıkların kılçığı ile beraber yenilmesi durumunda  kalsiyumdan zenginleşmektedir. Yine etlerin kemikli kısımları kırılarak sirke ile beraber kaynatıldığında kalsiyum kemiğin suyuna geçmektedir. Kalsiyum içeriği zenginleşen bu kemik suyu yemeklerde kullanılmalıdır.
Yaşlılıkta Gereken Kalsiyum İçin En İyi Besin Kaynakları

Bunu da Okuyabilirsin...
Sığırkuyruğu otu nedir?

Yaşlılar için hazırlanan besinler, çok çeşitli tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, et ve süt ürünleri içermelidir. Şayet iştah azalır ve toplam besin alımı sınırlanır ise özellikle yüksek enerjili besinlerin tüketimi önem kazanır. Aynı zamanda yeterli miktarda sıvı tüketilmesi de önemlidir.

Besin alımı ve sindirimi zor olan yaşlılar için, bu besinleri daha çekici ve kolay sindirilir hale getirmek için özel hazırlama gerekebilir.

Kızartma yerine yiyecekleri haşlamak, buharda pişirmek veya fırında pişirmek tercih edilebilir. Yağlı etler yerine yağsız et ve kümes hayvanları eti tercih edilmelidir. sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, akşam yemeği ise hafif olmalıdır.

Bilgitor
Simge Gülpınar

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak