Hamilelikte Uyku Sorunları ve Çözüm Önerileri

Hamilelikte Uyku Sorunları ve Çözüm Önerileri

Hamilelikte Uyku Sorunları

Doğada türlerin devamını sağlayan doğum olayı, öncesi ve sonrasıyla yaşamsal öneme sahiptir. Hamile, gebe ya da yüklü olarak kullanılmakta olan terimin ifade ettiği şey; karnında yavru bekleyen dişi canlıdır. Canlıların dünyaya gelmesi, çoğalması doğurmakla mümkündür. Hamile kadınlar karınlarında bir canlı taşırlar. İşte bu nedenle hamile kadınlar için iki canlı tabiri de kullanılmaktadır. Bu kadar önemli olan hamilelikte bazı sorunların ve zorlukların yaşanması elbette ki olağandır. Hamilelikte uyku sorunu da bunlardan  biridir.

Hamileliğin başlangıcından itibaren, uyku düzeninin olumlu seyri hamileliğin sağlıklı seyri için önemli bir halidir. Gebelik sırasında uyku düzeni önemlidir. Bu düzenin hamilelik sırasında bazı nedenlerden dolayı korunamayışı, uykusuzluk olarak nitelendirilebilir. Hamilelik süreci kişide ister istemez fizyolojik ve mental değişimlere yol açacaktır. Gerek insan vücudunun yeni sürece kendini fiziksel olarak hazırlaması gerekse beyin faaliyetlerine olup bitenler uyku düzenine de etki eder.  Gebeliğin ilk haftalarından itibaren bir adaptasyon süreci başlayacaktır. Bu süreci etkileyen faktörlerden en önemlisi de doğal olarak anne baba heyecanlarıdır.  Bu heyecan bir uykusuzluk problemi nedeni olabilir. Bunun dışında genel olarak, gebeliğin ilk bir ayı tamamlandığında anne adayları, günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirme isteği yaşarlar. Sürekli uyuma isteği durumu gebeliğin altıncı ayına kadar sürebilir. Bu duruma neden olan şey,  embriyonun yani bebeğin gelişimi için şart olan  gerekli enerjinin tamamının, anne vücudu tarafından sağlanmasıdır. Hamileliğin altıncı ayından sonraki dönemde ise annede uykusuzluk problemleri ortaya çıkmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Melisa yağının kullanımı ve faydaları...

Uykusuzluk, hamileliğin son aylarında bebeğin büyümesi ile artıyor. Yine doğum için geriye sayım başladığı için son aylarda doğumla ilgili kaygılar da uyku sorunu yaratıyor.  Hamilelikte uyku sorunu yaratacak nedenlere kısaca değinelim:

Psikolojik Değişimler

Anne adayları, karnında taşıdıkları bebekleri ile ilgili olarak yoğun duygular yaşamakta. Bu durum gebe kadının ruhsal yapısına, sosyal, kültürel ve ekonomik durumuna göre değişebiliyor. Hamileliğin ilk 3 aylık dönemi ile son üç aylık döneminde ise başka faktörlerle birleşerek uyku sorunlarına yol açabiliyor.  Hamileliğin 3. Ayı ile 6. Ayı arasındaki üç aylık dönem ise uykuların en iyi olduğu dönemdir. Hamilelikte Uyku sorunları, ilk 3 aylık dönemde duygusal değişkenlik kökenlidir. İkinci 3 aylık dönemde denge ve son 3 aylık dönemde ise durgunluklar ile karakterize olan bir ruh hali tablosu sunmaktadır.
hamilelikte uykunun önemi

Uyku bozuklukları en fazla hamileliğin son döneminde ve lohusalıkta ortaya çıkmaktadır. Söz konusu dönemlerde ki uyku problemleri daha çok uykuya dalamama şeklinde gözlenir. Kesintili uyku hali bu dönemdeki şikayetlerin başında gelmektedir.  Amerika ‘da  psikolojik sorunu olmayan 20 anne adayı (hamile) üzerinde yapılan bir araştırmaya göre özellikle son 3 ayda kesintili ve yüzeysel uyku durumu saptanmıştır. hali tespit edilmiştir. Hamilelik döneminde vücudun dengesi değişmekte. Yine anne adayında  kasık, bel ve sırt ağrıları sıkça görülmektedir. Bacaklarda bazen de ellerde, kollarda gelişen ödem ve sinir ağrısına bağlı kramplar oluşmaktadır. Bu durumlardan dolayı da geceleri uyku sık sık bölünmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
3 Nisan Dünya'daki Koronavirüs Raporu

Fiziksel Faktörler ve Kaygı

Hamile kadınlar, sırt üstü yattıklarında rahim ana damarlara baskı yapmaktadır. Bu nedenle kalbe dönen kan azalmaktadır. Bu durumu önlemek için gebelik döneminde özellikler sol tarafa dönerek yatılmalıdır.  Hamilelik dönemindeki önemli sorunlardan biri olan baş dönmesi de böylece engellenmiş olur.  Sık idrara çıkma, idrar kaçırma gibi durumlar da uyku konusunda huzursuzluklara neden olmakta. Doğuma yakın dönemde yaşanan kaygılar, beklentiler ve sosyal çevre ile ailesel faktörler anne adayının uyku düzenini de etkiliyor.

Hamilelikte Yaşanan Uyku Sorunlarının Psikolojik Nedenleri

Hamile kadınların yaşadığı uyku sorunlarının önemli nedenlerinden bir psikolojiktir. Henüz ruhsal gelişimlerini tamamlayamayan 18 yaş altındaki anne adayları için psikolojik sıkıntılar daha ağır olmaktadır. Anne ve bebek açısından yüksek risk taşıyan gebeliklerde ise haliyle uyku bozuklukları ortaya çıkıyor.  Ailesel ortam koşulları, daha önceki gebeliklerde yaşanan olumsuz durumlar, eşler arasında oluşabilecek iletişim sorunları da hamilelikte uyku sorunları oluşturma potansiyeli taşıyor.

 Uykusuzluk Niçin Önemli, Uykusuzluğun Çözümü Var mı?

Uyku, insan vücudu için beslenme kadar önemli. Yetersiz uyku, aç ve susuz kalmak kadar sorunlu bir durum.  Bu öneme mahsuben uyku sorununun giderilmesi için bir dizi çaba gerekebilir.  Özellikle hamileliğin ilk aylarındaki anne adayı çok hassa bir ruh haine sahiptir. Kötümserlik, umutsuzluk ve yalnızlık gibi negatif duyguların kapsamı altındadır.  Bu nedenle uykusuzluk problemi oluşur ve bu problemin çözüm bulması gereklidir.  Uyku problemlerine yol aça faktörlere azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yönelik destek tedbirleri aylık kontroller sırasında görüşülerek alınır. Gebe kadınların hayat şartları iyileştirilmeli ve kaygıları giderilmelidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kereviz Yemeği Tarifi

Uyku problemini İçin Alınabilecek Önlemler.

Öncelikle uyku ilacını aklınızdan kesinlikle çıkarın.  Uyku ilacı, hem çocuk hem de anne için sağlık problemlerine neden olabilir.

Ancak eğer doktorunuz önermişse, sakinleştirici şurupları onun kontrolüyle alabilirsiniz. Uykusuzluk problemi için doğal çözüm  olarak ilk akla gelen yatmadan önce içilebilecek bir bardak süt.  Süt dışındaki doğal içecekler ise bir bardak bitki çayı veya ıhlamur.  Elma yeme de başka bir öneri.

Akşam öğünlerinde sindirimi zor olan ağır yemeklerden uzak durulmalı. Ağır yemekler midede şişkinlik yaratır ve bu da huzursuzluk yaratır.  Yemek miktarında hamilelik öncesinde olduğu gibi normal davranmak gerekli. Aşırı yemek yeme yanında aç kalmak da uykusuzluğa neden olabilir.

Uyumak için akşam yemeğinden 2 saat sonrayı beklemek lazım. Keza uyuma isteği midenin boşalmasından sonra ortaya çıkıyor. Gebe kadınlarda midenin boşalmasının yemekten en az 2 saat sonra tamamlandığı gerçeği akılda tutulmalıdır.

*Kafein içeren içeceklerden özellikle kahve ve çaydan uzak durulmalı. Yatmadan önce kısa süren yürüyüşler yapmak, uykuyu  kolaylaştırır.

Bilgitor Linki verilmeden paylaşılamaz…

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

1 Yorum

  • 2 Aylık hamileyim. Bebeğime bir şey olur diye çok kaygı duyuyorum. Uykularım devamlı bölünüyor. Acaba psikolojik destek mi alsam.

Yorum Bırak