Kilitler Ne İşe Yarar, Kilitlerin Çalışma Prensibi Nasıldır? | Onlinezeka

Kilitler Ne İşe Yarar, Kilitlerin Çalışma Prensibi Nasıldır?

Kilitler Ne İşe Yarar, Kilitlerin Çalışma Prensibi Nasıldır?

EN ilginç kilitler Ortaçağ’dan kalanlardır. Kapı için kullanılanlar dilli kilit, sandık için kullanılanlarsa köprülü kilittir. Kilitçilik demir işçiliğinin en seçkin örneklerinin verildiği bir meslek olarak kabul edilirdi. Tekniğin tüm incelikleri kullanılarak kusursuz bir kilit yapımına çalışılırdı; çarpma, çalma, döküm, oyma vb., kilit yapımında kullanılan başlıca teknikler arasındaydı. Üslupların gelişmesine paralel olarak, kilitlerin süslemesinde de değişiklikler oldu: Ortaçağ’da gotik mimarı biçimleri, Yeniçağ’daysa klasik süsleme biçimleri kullanıldı. 18. yüzyılda, açılması güç güvenlik kilitleri ortaya çıktı ve bu kilitler 19. yüzyılda Fichet, Haffner, Dorval ve Lhermitte tarafından geliştirildi. Günümüzde artık uzaktan kumandalı ve bilgisayarlı kilitler de yapılmış ve hizmete sunulmuştur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kılıç Neyden Yapılır Nasıl Kullanılır?

Kilidin çalışması

Bir kilit, mekanizmayı taşıyan bir kasa, kapı kasasına takılan bir karşılık ve bu karşılığa oturan ve kapamayı sağlayan bir sürgü ve mandal ile, sağa ya da sola dönerek mekanizmayı çalıştıran bir anahtardan ya da bir koldan meydana gelir.

Anahtar sola çevrildiğinde armut fişeğe baskı yapar ve sürgü kuyruğundaki yuvasına girerek sürgüyü hareket ettirir. Sürgü içerdeyken mandalı çalıştırmak için anahtar sağa çevrilir, armut asansöre baskı yaparak bir manivela gibi mandalı geriye çeker (silindirsiz bir kilitte, armudun yaptığı işi anahtarın ucundaki çıkıntılar, mandalın hareketini ise kapı kolu sağlar).

Tüpe giren anahtar, maşayı armudun içine iter, fişe pimleri anahtarın üzerindeki fişe yuvalarına girerek tüple silindir arasında aynı hizaya gelirler, böylece anahtar sağa sola dönebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kompresör Nedir,Nerelerde Kullanılır? Kompresör Nasıl Çalışır?

Kilit türleri

Gömme kilitler ve dıştan takmalı kilitler olmak üzere başlıca iki tür kilit vardır; bunlara biri kapıya diğeri kapı kasasına yerleştirilen iki halkaya asılarak kullanılan asma kilitler’i de eklemek gerekir. Gömme kilitler, takılacakları kapının içine yerleştirilerek dışardan bir anahtar ya da kol ile açılıp kapatılan kilitlerdir. Dıştan takmalı kilitler ise kasası kapıya, karşılık parçası kapı kasasına dıştan yerleştirilen kilitlerdir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak