Ateş Ne Zaman Nasıl Bulundu?

Ateş Ne Zaman Nasıl Bulundu?

Ateşin bulunuşu ve günümüze kadar gelen süreçte ateşin kullanıldığı farklı teknolojilerin gelişmesi ateşin hayatımızdaki sayısız faydalarından biridir. Peki, ateş ne zaman bulundu? Bu sorunun cevabı da, en azından ateşin yapısı kadar merak uyandırıyor.

Ateş Ne Zaman Bulundu? Nasıl Bulundu?

Ateş ne zaman bulundu sorusuna farklı kaynaklar farklı yanıtlar vermektedir. Çoğu kaynaktaateşin keşfedilmesi doğal yöntemler ile ateşin icadı yerine, dünyaya düşen ilk yıldırıma dayandırılıyor. Ancak bu doğa olayı ile doğrudan ateşin icadından bahsetmek birçok uzmana göre fazla mümkün değildir.

Tesadüfen veya doğa olayları nedeniyle ortaya çıkan yangınlar bundan yüz binlerce yıl önce insanlar tarafından görülmüş olsa da, ateşin insanlar tarafından henüz icat edilmediği dönemlerde ateşin faydalarından istifade etmek de pek mümkün değildi.

Bunu da Okuyabilirsin...
Bankacılıkta Kredi Kullanmanız İçin Bilmeniz Gereken Terimler

Ateşin ilk ve kesin olarak ne zaman insan icadı şeklinde bulunduğu kesin bilinmemekle birlikte, yaklaşık 1,5 milyon yıl önce ilkel insanlar olan hominidlerin ateşi kontrollü olarak kullandığına dair bulgulara rastlanmıştır.

Güney Afrika’da elde edilen tarihi kanıtlar, ateşin yaklaşık 1,42 milyon yıl öncesinde yaşayan ilkel insanların ateşi kontrollü biçimde kullandıklarını göstermektedir. Ancak bu insanların ateşi icat edip etmediklerine dair kesin bir bilgi olmayıp, insanın bilinçli olarak yaktıkları ateşe dair bu dönemlere ait veri bulunmamaktadır.

Yapılan araştırmalar, insanların milattan önceki 7000 yılına kadar ateş yaktıklarına dair bir kanıt olmadığını göstermektedir. Ancak MÖ 7000’li yıllardan sonra, insanların ateş yakma teknikleri konusunda bilgi sahibi olduklarını göstermektedir.

Neolitik insanların ise çakmak taşı-pirit gibi malzemelerle, matkap ve testere hareketleri yöntemleriyle ateş yaktıkları yine araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.

Bunu da Okuyabilirsin...
Afrika'daki Ülkelerin Tam Listesi

İlkel dönemlerde sürtünme yoluyla ateşin nasıl yakılacağı bulunduktan sonra insanlar artık ateşin nasıl daha kolay tekniklerle yakılabileceğini araştırmaya başlamışlardır. Filipinler, Endonezya ve Güneydoğu Asya bölgelerinde, insanlar alev ve ısı üretme özelliğine sahip ateş pistonunu geliştirmişlerdir.

Metalden ateş pistonu ise Avrupa’da 1800’lü yıllarda geliştirildi. Kibritin buluşu ise, 1827 yılında olmuştur. İngiliz bir kimyacı olan John Walker, sürtündüğünde yanan fosfor sülfat içerikli ilk kibriti bulan kişi oldu.

ateş nasıl bulundu

Ateşin Bulunması ile Neler Değişti?

Ateşin bulunması ile insanlık tarihinde, farklı birçok gelişimde birlikte yaşanmaya başlandı. Ateş bazlı farklı ürünlerin çeşitli sektörlerde kullanılarak verimliliği artırması, ateşin farklı teknolojilerin bulunmasına da etki sağladı.

Ateş ne zaman bulundu sorusunu öğrendikten sonra bu büyük keşfin hayatımızı nasıl etkilediğine daha yakından bakalım. Ateşin buluşunun insanlık tarihine katkıları arasında sayılabilecek birçok fayda bulunurken, bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Isınma konusundaki faydası, insanlığın geleceğine ayrı bir yön vermeye başladı. Ateş ile insanlar daha rahat ve konforlu bir şekilde ısınma imkânına kavuşmuş oldu.
  • Yemeklerin pişirilmesi sonucu, farklı lezzetler ortaya çıktı. Çiğ iken yenilemeyecek besin maddelerin yenilebilir olması, insan sağlığına katkı sağladı.
  • Madenler ve toprağın işlenmesi sayesinde, farklı teknolojilerde ilerleyişler çok daha hızlı oldu.
  • İnsanlar artık daha aydınlık ortamlarda yaşam sürmeye başladı. Doğal ışık kaynağı güneş, geceleri olmadığı için insanlar ateşin buluşu ile karanlıktan kurtulmuş oldu.
  • Yanmalı motorlar, ateşten alınan ilham ile geliştirilmeye başlandı.
Bunu da Okuyabilirsin...
Cari Açık Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Neden Önemlidir?

Ateş ne zaman ve nasıl bulundu sorularını yanıtladığımız bu içeriğimizin ardından farklı konularda ilk kez duyacağınız bilgileri edinebilmeniz için “Genel Kültür” kategorimizi mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak