Çocuk Psikiyatrisi

Çocuk Psikiyatrisi

Çocuk ruh hekimliği, diğer adıyla Çocuk Psikiyatrisi, çocuklarda görülen ruhsal problemleri inceleyen, araştıran ve çözmeye çalışan bir hekimlik dalıdır. 20. Yüzyılın başlarında Psikiyatrinin bir yan dalı olarak ortaya çıkmış ve giderek yaygınlaşmıştır. Günümüzde yetişkin ruh sağlığı kavramı da kullanılmakta 18 yaşını doldurmamış bireylerin ruhsal sorunlarıyla ilgilenmektedir.

Türkiye’de Çocuk Psikiyatrisi

Türkiye’de ilk kez 1960 yılından sonra çocuk ruh sağlığı bölümü açılmış ve 1973 yılında da ayrı bir uzmanlık alanı olarak kabul görmüştür. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı,  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öncülüğünde bir çok üniversite hastanesi bünyesinde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı bölümleri açılmıştır.  Çukurova Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Meram Üniversitesi ve Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümleri ilk akla gelenlerdir.

Bunu da Okuyabilirsin...
POMEM Sözlü Mülakat Soruları ve Cevapları

 

Çocuk Psikiyatristi Olmak İçin Gereken Özellikler

Çocuk Ruh Sağlığı  uzmanı ya da diğer adıyla Çocuk psikiyatrisi ve halk arasındaki kullanımıyla Çocuk Psikiyatristi olmak için Tıp fakültesini bitirdikten sonra Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) epeyce yüksek puan alıp başarılı olup, uzmanlık eğitimini tamamlamak gerekli.
Çocuk Ruh Sağlığı Hekimliği sanıldığı gibi kolay bir alan değildir. Değişik sosyo kültürel çevreden farklı sorunlarla başa çıkmanın karmaşık olgular içerdiğini bilmek gereklidir. Bu olguların çözümlenmesi, tanılanması ve terapisi için aile, öğretmen, sosyal hizmet uzmanı, nörolog, psikolog ve başka kimselerin işbirliğine ihtiyaç vardır.

Çocuk psikiyatrisi nasıl çalışır?

Gerek devlet hastaneleri, gerekse özel hastanelerde Çocuk ve Ergen psikiyatrisi bölümlerinde; çocuk ve ergenlerde görülen ruhsal sorunların çözümü ile ilgili hizmetler verilmektedir. Yoğun davranışsal bozukluklar, saldırganlık, aşırı içe kapanıklık, kaygılar, fobik durumlar nedeniyle anne baba veya öğretmenlerin çabasıyla bir şekilde bölüme ulaşan çocuk ve ergenin sorunlarına çözüm aramak çocuk ruh sağlığı uzmanının görevidir. Bipolar bozukluklar, otizm, depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozuklukları,  madde bağımlılığı, uykusuzluk, yeme sorunları  gibi tanısı konulmuş problemlerin izlenmesi ve mümkün olan ilaçla tedavisi bölüm sorumluluğundadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ayaklar Dolanık filmi ne zaman?

Çocuk psikiyatrisi nasıl çalışır?

Çocuk ve Ergen psikiyatrisi, ilk görüşmeyi aile ile yapar. Çocuğun sorunlarının başladığı tarihi, ailenin fark ettiği tarihi, arkadaş çevresini kısacası ailenin çocuk hakkında bildiği her şeyi öğrenmeye çalışır. Bunun için hazırlanan formda aileden alınabilecek maksimum bilgi alınmalıdır. Çocuğun doğumundan başlayarak, anne baba tavırları, çocuğun bu süreçteki değişimleri, anne ve babanın, kardeşlerin kişilik özellikleri yani aile yaşamıyla ilgili tanıtıcı bilgiler alınır. Sorunun karmaşıklığına göre aile görüşmeleri birkaç seansta da yapılabilir.  Bundan sonraki süreç zaten uzmanlık bilgisi ve yeteneğiyle çocuk sevgisi ve iletişimi ile ilgilidir.

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak