İptal davası nedir? Kaç gün içinde açılabilir? İptal davası açılınca idari işlem durur mu?

İptal davası nedir? Kaç gün içinde açılabilir? İptal davası açılınca idari işlem durur mu?

İptal Davası Nedir?

İptal davası, idari işlemlerle menfaati ihlal edilen kişilerin, bu işlemleri iptal ettirmek için açtığı davalardır. İdari işlemin iptaliyle birlikte bütün hüküm ve sonuçlar alındığı tarihten itibaren ortadan kalkar.

İptal Davası Kaç Gün İçinde Açılabilir?

Danıştay ve idari mahkemelerinde, idari işlemin tebliğ tarihinden itibaren 60 için içinde iptal davası açılabilir. Kural gereği idari davalar yazılı olarak gerçekleşir ve duruşma yapılmaz.

İptal Davası Açılınca İdari İşlem Durur mu?

İptal davasında mahkeme, tarafların iddialarını araştırır. İptali istenen idari işlemin hukuka aykırı olup olmadığı konusunda karar alınır. İdari mahkeme, hukuka uygun bir işlem söz konusuysa ‘iptal davasının reddine’ hukuka aykırılık söz konusu ise ‘idari işlemin iptaline’ dair karar verir. iptal kararının tebliği sonrası idare 30 gün içinde uygulamak zorundadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kobra Yılanı ve Zehiri Hakkında Kısa Bilgi

İptal davası açılsa bile idari işlem, mahkemeden ‘iptal’ kararı çıkana kadar yürütülür. Yani idari işlem, iptaline kadar hukuka uygun varsayılır. Fakat ortaya telafisi güç-imkansız bir zarar çıkacaksa; idari mahkeme, iptal kararı vermeden önce yürütmeyi durdurma kararı alabilir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak