ASİS Nedir?

ASİS Nedir?

ASİS, Türkiye’nin ilk yerli zeka ölçeği olan ASİS, Prof. Dr. Uğur Sak ve ekibi tarafından Anadolu Üniversitesi ve MEB iş birliği ile geliştirilmiştir.  ASİS’in pilot uygulaması 7 alt test, 276 madde, 4-12 yaş aralığında bin 202 çocuk ile yapılmıştır.

Standardizasyon çalışmasının 276 madde, 26 bölgede köy-kent, 4 bin 641 çocuk ve 64 testör ile yapıldığı zeka ölçeği ASİS’in geçerlilik ve güvenilirlik aşaması, bin 500’ün üzerinde çocuk ile test edildi.
ASİS, bu bölgelerdeki testörler ile 14 araştırmacı, 5 içerik uzmanı, 190 okul ve 6 bin 400’den fazla çocuk üzerinde 2 yıl süren uygulamayla tamamlandı.

Asis, ilk yerli ve milli Zeka Ölçeğidir.  ASİS’i ileriye götürmek ve dünya genelindeki özgün dijital örnekler arasında yer almasını sağlamak için tablet uygulaması da geliştirildi.

Türkiye’de ilk zeka ölçeği çalışmaları 1915 yılında Stanford-Binet Zeka Ölçeği’nin uyarlaması ile başlamıştır.  Sonraki 100 yıl içinde zeka ölçeği uyarlama kültürü oluşmuştur. Proje IQ ile hem ülkemize yerli bir zeka ölçeği kazandırmayı hem de uyarlama kültürünü kırarak yeni zeka ölçeği geliştirme çalışmalarına öncülük hedeflenmiştir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ankara'daki Üniversiteler ve Yüksek Öğretim Kurumları

1916 yılında Lewis M. Terman, ilk zeka ölçeği kabul edilen Alfred Binet’in prototip zeka ölçeğini revize edip, standardizasyon ve norm çalışmalarını yaptıktan sonra Stanford-Binet Zeka Ölçeği adıyla yayınlar. Ölçekteki Stanford, Terman’ın çalıştığı Stanford Üniversitesi, Binet ise Alfred Binet’in soyadıdır. Biz de bu tarihi olguya işaret ederek, projeye bütçe desteği veren Anadolu Üniversitesi ve zeka ölçeğinin prototipini geliştiren Prof. Dr. Uğur Sak’ın soy adını birleştirerek Anadolu-Sak Zeka Ölçeği adını verdik (ya da kısa adıyla ASİS, İngilizce olarak Anadolu-Sak Intelligence Scale).

Kaynak Link:
Anadolu Sak Zeka Ölçeği

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak