Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştiriyor?

Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştiriyor?

İnsan tehlikeli bir ortamda olduğunu his­sedip gizlenmek isterse yapabileceği tek şey büyük bir eşyanın arkasına geçerek görüntü­sünü kapamaya çalışmak olur. Ancak bunun dışında pek bir şey yapamaz, örneğin önün­de durduğu perdenin desenine bürünüp kendisini kamufle edemez ya da oturduğu koltuğun rengine dönüşemez. Ama bukale­mun bunu kolaylıkla yapabilir. Üstelik bunu o kadar çabuk yapar ki, değiştiğinin farkı­na varmak bile mümkün olmaz. Diğer pek çok sürüngen de renk değiştirme yeteneğine sahip olduğu halde hiçbiri bunu bukalemun kadar hızlı yapamaz.

Bukalemunun Renk Değişikliğinin Bilimsel Açıklaması

Bukalemun, derisinin altındaki kırmızı ve sarı renk taşıyıcıları, mavi ve beyaz yansıtıcı tabakayı ve en önemlisi de rengini koyulaştı­ran “kramotofor” hücrelerini büyük bir usta­lıkla kullanabilir. Örneğin bir bukalemunu sapsarı bir ortama koyduğunuzda vücudu­nun renginin de hızla sarı renge dönüştüğü­nü ve ortama uyum sağladığını görürsünüz. Üstelik bukalemun sadece tek bir renge değil alacalı renklere de tam bir uyum gösterebil­mektedir. Bunu başarabilmesinin sırrı ise bu usta kamuflajcının derisinin altındaki renk hücrelerinin boyutça büyümeleri ve hızla yer değiştirerek bulundukları yere uyum göster­meleridir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Deniz ve Göller Neden Üstten Donar?

Bukalemunun melanin üreten hücreleri korku ya da öfke anında etkin hale gelerek sarıdan kahverengi veya siyaha kadar çeşitli renkler üreten melanin taneciklerini yayar ve böylece bukalemunun başka renklere bürün­mesini sağlar. Melanin tanecikleri yeniden bir araya geldiğinde bukalemun normal ren­gi olan yeşile döner.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak