Yemek Yedikten Sonra Neden Hıçkırık Tutar?

Yemek Yedikten Sonra Neden Hıçkırık Tutar?

Gereğinden hızlı bir şekilde yemek yerse­niz aniden başlayan hıçkırıktan kurtulmanız biraz vakit alır. Çünkü dersin ilk dakikaların­da, büyük bir ihtimalle, sadece öğretmeni­nizin ve tutamadığınız hıçkırıklarınızın sesi duyulacaktır.

İnsanları hiç beklemediği anlarda yakala­yan hıçkırık aslında mide ve diyaframla bağ­lantılı bir biyolojik reflekstir. Her nefes aldı­ğımızda akciğerlerimizin içi havayla dolarak şişer. Akciğerlerin genişlemesini sağlayan ise akciğerlerinizin hemen altında bulunan ve karnımızla göğsümüzü ayıran diyafram kası­dır. Nefes aldığımızda bu kas büzüşür ve ciğerlerimizin genişlemesini sağlar.

Eğer yemeğimizi süratli yersek lokmalarla birlikte büyük bir ihtimalle bir miktar hava da yutarız. Sindirim sistemi ise yiyecekle bir­likte içine giren bu havayı dışarı atmak için ani bir tepki gösterir. Diyafram süratli bir şekilde büzüşerek çok ani nefes almamızı sağlar, bu ani tepkiyle ses tellerinin bulun­duğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen havanın önü kapanır. Bu da hıçkır­ma sesinin oluşmasına sebep olur. Mideyle diyaframın bu kadar yakın ilişki içinde olma­ları iki organdaki sinirlerin birbirlerine çok yakın olmasından kaynaklanır. Hıçkırığın kendiliğinden geçmesi ise genellikle sindirim işleminin tamamlanmasıyla alakalıdır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yıldırım Nasıl Oluşur?
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak