Beyin Sinir Sistemi Nasıl Çalışıyor? | Onlinezeka

Beyin Sinir Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Afrika, İngiltere, Mısır, Endonezya, Japonya ya da İzlanda arasında her gün milyonlarca telefon görüşmesi yapılabilir. Çünkü dünyadaki iletişim ağı bu kapasitede bir teknolojiye sahiptir. Ancak bu büyük teknolojik sistem insan beynindeki sinir ağının çalışma sistemi yanında oldukça basit ve amatör kalır. Çünkü insan beyninde yüz mil­yarca bağlantı yapabilecek 100.000.000.000 (yüz milyar) nöron, yani sinir hücresi vardır. Bir beynin içine sığan bu muazzam elektrik ağını gözümüzde daha iyi canlandırmak için şöyle bir örnek verebiliriz: Eğer tüm bu sinir hücrelerini arka arkaya dizmeye kalkarsak yüz binlerce kilometre uzunluğunda bir şerit elde ederiz.

Beyindeki bu muazzam ağın bir parçası da sinapslardır. Sinir hücrelerindeki kimya­sal geçisin gerçekleştiği yerler olan sinapsların sayısı yüz trilyonu bulur. Bu yüz trilyon sinaps vücutta öyle büyük bir haberleşme ağı meydana getirir ki, tek bir hücre sinapsları kullanarak 1000 ayrı beyin hücresi ile bağlan­tıya geçebilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dondurulmuş Sebze ve Meyveler Besin Değerini Korur mu?

Bilim adamları beyindeki bu bilgi işlem hızının büyük bir mucize olduğunu ve günü­müz teknolojisi ile böyle bir makine yap­manın imkansızlığını belirtmektedir. Ger­çekten de beyinde tek bir bitlik bilgi yüz bin nörona ulaşabilmektedir. Böylesine büyük bir ağın katrilyonlarca işlemi saliseler içinde bu kadar küçük bir alanda yapabilmesi günü­müz imkânlarıyla taklit edilememektedir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak