Dondurulmuş Sebze ve Meyveler Besin Değerini Korur mu?

Dondurulmuş Sebze ve Meyveler Besin Değerini Korur mu?

Marketlerde satılan dondurulmuş sebze ve meyveler hayatımızı kolaylaştıran tüketim mallarından biridir. Eğer patatesi doğramakla uğraşmak istemiyorsak, vişneyi ayıklamaya üşeniyorsak ya da bezelyeleri tek tek ayıklamaya vakit bulamıyorsak dondurulmuş olanların­dan alırız. Ama bir yandan da depolardan çıkarılan bu gıdaların besin değerlerini yitirip yitirmediklerini merak ederiz.

Aslında bu tip yiyeceklerin besin değer­lerini kaybetmemeleri için kullanılan en iyi yöntem dondurma yöntemidir. Bu yöntemle besin değeri en üst düzeyde korunmuş olur. Ancak burada depolama sıcaklığı, süresi ve gıdanın yapısı önemlidir. İçlerinde en önem­li kriter ise besinlerin dondurulduğu ısının derecesidir. Örneğin -18 derecede biftekler 6 ay boyunca, B1 ve B2 vitaminlerinin kayıp­ları %1’den daha az olacak şekilde korunabilmektedir. Yeşil sebzelerin korunması için ise daha düşük bir ısı gerekir. -24 derece­de depolanan yeşil sebzelerde klorofil %90 oranında, hatta bazen daha fazla oranda korunur. Eğer bu sebzelerde ısı -12 dereceye Çıkarılırsa %75 oranında ve eğer -7 dereceye Çıkarılırsa, ancak %30 oranında korunabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yıldırım Nasıl Oluşur?

Buradan da anlaşılacağı gibi besin değer­lerinin korunmasında depolama ısısı büyük önem taşır. Buzdolaplarında da aynı mantık söz konusudur. Eğer buzdolabı ya da buzluk kapağını çok sık açarsanız ısı değişkenliği nedeniyle içerideki sebzeler su kaybeder ve kolay bozulurlar. Bu nedenle kapağın en kısa sürede kapatılması gerekir.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak