Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavisi

Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavisi

Aşırı Terleme Sorun mudur? Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Aşırı terleme; vücudun bir ya da bir kaç bölümünde değişiklik miktarlarda görülebilen, genellikle koltuk altlarında, avuç içlerinde ya da ayak tabanlarında görülür. Ter bezlerinin aşırı derecede çalışması sonucunda oluşan bir durumdur.

Terleme, yaz aylarında daha fazla olmak üzere insan vücudundaki fizyolojik bir etkinliktir. Sıvı elektrolit dengesinde önemi büyüktür. Normal bir insanın bir saat içinde atabileceği ter 4 litre kadardır. Terin her bir mililitresi ile 0,5 kalori harcanır. Hiperhidrozis (Aşırı terleme) insanların %1′ inde görülür. Günlük yaşamı etkileyen ve ruhsal sorunlara neden olan bir bulgudur ve altta yatan bir sebep vardır. Otonom sinir sistemi, solunum hızı, kalp atışı ve vücut ısısının ayarlanmasında önemli olan ter üretimi kontrol eder.

Bunu da Okuyabilirsin...
Bektaşi üzümü yaprağı çayı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Guatr, obezite, psikolojik hastalıklar, menapoz, bazı metabolik hastalıklar(diyabet vd) ve bunların tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar nedenler arasındadır. Daha çok el, ayak, sırt, koltuk altı ve yüz bölgesinde olur. Özellikle heyecanlı kişilerde, genç ve orta yaşta daha fazla görülür. Aşırı terleme bozukluğunun tedavisinde en etkili tedavi şekli, sempatektomi denilen cerrahi müdehaledir. Botoks, iontoferez, losyonlar hiperhidrozis sorununu tamamen çözemez, geçici azaltır. Yine bu tedavilerin tekrarlanması gerekmektedir.

Aşırı terleme bir bulgudur ve hastalık değildir ancak başta psikolojik rahatsızlıklar olmak üzere bir çok hastalığa zemin hazırlar. Aşırı terlemeye neden olan durumlar saptandıktan sonra yapılacakların planlanması uygun olacaktır. Unutmayın,hiperhidrozis ihmale gelmez!

Kaynak: Hiperhidrozis nedir? Nedenleri ve tedavisi.

Bunu da Okuyabilirsin...
D Vitamini Nedir? Sağlığımıza Etkileri ve D Vitamini Kaynakları

Opr. Dr. Muharrem YILMAZ

Bilgitor

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak