Hazımsızlık Nedir? Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi | Onlinezeka

Hazımsızlık Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

45 yaş üzeri herkesin hazımsızlık problemini ciddiye alması gerekli. Hazımsızlık nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında kısa bilgiler…

Hazımsızlığı; yenilen yiyeceklerin eritilip barsağa atılamaması ve bunun sonucunda oluşan bir yakınma olarak tanımlayabiliriz.  Hazımsızlık, erken doyma, şişkinlik, bulantı hissiyle birlikte bir çok hastalığın habercisi ya da ağır yemeklerden sonra geçici oluşabilir. Reflü hastalığı, safra kesesi hastalıkları, pankreas hastalıkları, mide ülser veya kanseri aspirin veya romatizma ilaçlarının kullanımı,hareketsizlik, aşırı kilo ile birlikte olabilir. Hastaların üçte ikisini oluşturan fonksiyonel hazımsızlıkta bilinen bir neden yoktur.

Hazımsızlık tanımlayan kişi 45 yaşın üzerinde ise endoskopik olarak araştırılması gerekir. Fonksiyonel hazımsızlık ilerleyici bir hastalık değildir ancak yemek alışkanlıklarının ve hareketsizliğin sürekli bir hal alması bu yakınmanın başka hastalıklarla birlikte olacağını unutmamak gerekir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Apandisit Nedir? Apandisitin Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Sorunun kökeninde bazı başka hastalıklar bulunabilir.  Böyle durumlarda çoğunlukla kilo kaybı, iştah kaybı, kansızlık, erken doyma ve sık kusma gibi başka belirtiler de görülür.  Tüm hazımsızlık şikayetlerinde hemen ciddi bir hastalık emaresi aranmaz. Ancak sıklığı ve şiddeti konusunda aşırılıklar varsa bir uzman desteğine başvurmak, en azından emin olunması açısından doğru olacaktır.

Öneriler:
Yeme alışkanlığınızı gözden geçirin.
Hazımsızlığa neden olduğunu bildiğiniz besinlerden uzak durunuz.
Yeterinden fazla, hızlı, geç yemek yemeyin.
Egzersiz öncesi yemeyin ve hareketsiz kalmayın.
Alkolden ve sigaradan uzak durun.
ideal kiloda kiloda kalmaya çalışın.

Opr. Dr. Muharrem YILMAZ

Aktif Link Vermek Şartıyla Paylaşabilirsiniz…

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

1 Yorum

  • Sayın doktorum; hazımsızlık problemi ile ilgili yaptığınız değerli bilgilendirme için teşekkür ederim.

Yorum Bırak