Anal Fissür Nedir? Hastalığın Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Anal Fissür Nedir? Hastalığın Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Bu Yazıda Neler Var?

Anal fissür, anorectal hastalıklar içinde önemli bir yer tutar. Anal fissür anal kanal içinde, deri-mukoza bileşkesinden dişli hatta kadar(3-5cm. içerisi) uzanabilen çatlaktır. Fissürün arka tarafta sık olmasının nedeni ise bölgenin esneme kabiliyetinin az olmasındandır. Dışkılama esnasında ağrı ve kanama başlıca semptomlardır. Akut veya kronik olabilir ve her yaşta görülebilir. İki aylık tedavi sonrasında iyileşmeyen olgular kronik anal fissür olarak tanımlanır. Kronik fissürlerde iç taraf uçta anal papilla, dış tarafta cilt çıkıntısı eşlik eder. Çoğunlukla arka ve ön tarafta yerleşir. Bu lokalizasyon dışında yan anal fissürlerde Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Sifiliz, tüberküloz, lösemi veya başka bir kanser hastalığı ve HIV akılda tutulmalıdır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Gelincik şerbetinin yapımı ve faydaları

Anal fissürde neden genellikle kabızlık ve zorlu defekasyona bağlı ıkınmadır. Anal fissürde, genelikle kronik fissürde darlık veya spazm mevcuttur, defekasyonda ağrının genellikle nedenidirler ve kanamayı da artırabilirler. Anal fissür tedavi edilebilir bir hastalıktır ve hemoroid hastalığından tamamen farlı olmasına rağmen bulguların benzerliği nedeniyle hastalar tarafından sıklıkla karıştırılmaktadır.

Akut fissürün tedavisinde; ılık su oturma banyosu, dışkı yumuşatıcıları, internal sifinter gevşeticileri; %2 gliseril trinitrat pomad veya izosorbid dinitrat,topikal anestezikler, ağrı kesiciler kullanılır. Kronik anal fissürde ise akut fissür tedavisindeki prosedür uygulanır yanıt alınamazsa kas gevşetici olarak botilinum toksini uygulanabilir. Anal dilatasyon; kısa süreli bir genel anastezi veya lokal anastezi altında yapılması tercih edilen bir açma-genişletme- gevşetme girişimidir ve kronik olgularda tercih edilebilir. Cerrahi tedavi ise tıbbi tedaviye yanıt alınamayan olgularda uygulanır; lateral internal internal sifinteratomi yapılır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Bulantı ve Kusmanın Nedenleri

Op. Dr. Muharrem YILMAZ

Proktoloji Nedir?

Anorectum.gif

Proktoloji rektum ve anüs hastalıklarının tanı ve tedavilerini konu alan tıp dalıdır. Proktolojinin sözcük kökeni Yunanca Proktos tan türemiştir. Anüs ve Arka kısımlar ve Logos’un anlamnda bilgi ve inceleme anlamı taşır.

Bu tıp alanında, sahasında uzmanlaşan kişilere genel olarak colorectal cerrah denmektedir. Proktolojist,eski terim olarak geleneksel tıp dilinde daha çok kullanılır. Proktolojist olmak için cerrahlık eğitimi almak gerekir. Ürologlarla birlikte çalışmaktadırlar.

İngiltere’de bazı cerrahlar,  Amerikan Kolon ve Rektum Cerrahi bölümünden sertifikalıdır. Buna karşın bazıları da kemik (Osteopatik) cerrahıdır. Bunlar proktolojistlerle aynı yetkiye sahip olup Amerikan Proktoloji (Osteopatik) Kemik Bölümü sertifikalıdır.

Kaynak: bilgitor.com/perianal-fistul-hastaliginin-belirtileri-tanisi-tedavisi/

Dikkat: Genel bilgilerdir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz!..

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak