Arabaların Periyodik Bakımları Ve Koruyucu Bakımlar | Onlinezeka

Arabaların Periyodik Bakımları ve Koruyucu Bakımlar

Arabaların Periyodik Bakımları ve Koruyucu Bakımlar ile Arabanızda Yapmanız Gereken 10 Koruyucu Bakım

Araç sahipleri için, aracın herhangi bir sorunu yoksa, periyodik bakımları ihmal etmek cazip gelecektir. İlk bakışta bu doğru bir fikir gibi gelebilir. Sonuçta her şey yolunda ve otomobil tıkır tıkır çalışıyor. Ancak, sorun yoksa bakım da gerekmez fikrinin doğru olduğunu söylemek güç. Deneyimli sürücüler ve çok sayıda otomobil kullanmış kişiler bunu net bir şekilde açıklıyor: Arabaların periyodik bakımları, önleyici bakımdır ve s almayın.

Arabalarda Önleyici Bakım Nedir?

Aracın yağını değiştirmek, lastik basıncınızı kontrol etmek ve düzenli kontroller yapmak ve işlerinizi yapmak. Esasen bu temel hususlar, düzenli sağlık kontrolü yaptırmak gibidir. Nasıl ki periyodik sağlık muayeneleri, kişilerin ortaya çıkan sağlık sorunlarını önceden tespit edip, tedaviyi kolaylaştırıyorsa kamyon, otobüs, otomobil vb için de bu durum aynıdır. Arabanıza yapılan önleyici, düzenli bakımlar sizi büyük maddi kayıplardan koruyacaktır.

Arabanın Kullanım Kılavuzunu Okumak

Aracınızın kullanma kılavuzu çok önemlidir. Kullandığınız araç ne olursa olsun, düzenli bakım (periyodik bakım) programınız bu kılavuzda belirtilmiştir. Böylece örneğin “5 bin km’de yağınızı değiştirmelisiniz” gibi eski araba efsanelerini dikkate almayacaksınız. Bununla birlikte, üreticinizin gerçekte ne sıklıkta yağ değiştirebileceğinizi (aracınıza göre büyük ölçüde değişebilir ), filtrelerinizi, aracınızdaki triger kayışının ne zaman değişeceğini ve daha fazlasını keşfedeceksiniz. Hatta aracınıza doğru gazı koyup koyamadığınızı veya ilk önce doğru yağ türünü kullanıp kullanmadığınızı bile öğreneceksiniz. Arabanız için kullanacağınız yedek parçaların niteliklerini öğrenmek sizi fazladan harcama yapmaktan kurtaracaktır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Kooperatif Nedir? Kuruluş, Organları ve Çeşitleri

Günümüzde arabalarla ilgili teknik verilere ulaşmak çok kolay hale geldi. Otomobil üreticileri, araçların kullanım kılavuzlarını flash bellekte ve dijital ortamda vermekte. Yine aynı şekilde web sitelerinde de detaylı teknik bilgilere ulaşabilirsiniz. Arabanızın bakımı ve basit problemleri için müdahale etmeniz gerektiğinde ne yaptığınızı bilmeniz önemlidir. Kılavuzu kontrol etmeden karmaşık bir teknoloji ürününe ait birtakım parçaları sökmek, takmam elbette ki zordur. Çoğo araba sahibi bunun zaten farkında. Ancak bazı sürücüler arabalarının nasıl çalıştığını merak etmiyor olabilir. Bundan dolayı da kılavuza bakmamış olabilir. Oysa ki örneğin, yanlış yağ kullanıyor olabilirsiniz ya da araç için kullandığınız yakıt üreticinin belirttiği yakıt özelliğinden farklı olabilir. Bu durumda aracınızın garantisinin geçersiz olabileceğini göze almış olmalısınız. Ucuz yakıt, ucuz yedek parça tercihi size daha pahalıya patlayabilir.

Arabanızda Yapmanız Gereken 10 Koruyucu Bakım.

Çok az kişi, önleyici bakımın otomobil tamirinde ciddi para tasarrufu yapacağını bilir. Bu bakımlar uzun vadede, araba tamirinde çok önemli para tasarrufu yapmanızı sağlayacak, maliyetleri düşürecektir.

1. Arabanı Kontrol Et, İncele

Aracınıza binmeden önce dıştan kontrol edin. Bunu dzüenli olarak yaparsanız sıra dışı görünen her şeyi yakalarsınız. Tüm ışıkların çalıştığından emin olun. Lastiklerinizdeki hava basıncını her ay ya da öylesine kontrol edin (ve ucuz bir lastik hava basıncı göstergesi satın alın ve torpido gözünde tutun). Bunu yapmak, lastikleriniz için iyidir, daha iyi bir kilometre mesafesine sahip olur ve baskının kapalı olduğunu keşfederseniz gazdan tasarruf etmenizi sağlar. İçte ve dışta tuhaf sesleri dinleyin. Lastiklerinizin yeterince dişi olduğundan emin olun. Bunu yapmak için bir kuruş kullanabilir veya lastik izleri üzerindeki aşınma göstergelerine bakabilirsiniz. Olumsuz durumları görmezden gelmeyiniz.

2. Sıvılarınızı kontrol etmeyi öğrenin

Antifrizinizi, hidrolik direksiyonunuzu, soğutma suyunu, silecek suyunu nasıl değiştireceğinizi öğrenin, bu sıvı seviyelerini nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmelisiniz. Bazı durumlarda, doğrudan tank seviyesini görebilirsiniz, ancak çoğu akım seviyelerini kontrol etmek için en uygun seviyeleri belirten bir çentik karşısında çekebileceğiniz göstergelere veya ayar çubuklarına sahiptir. Kullanma kılavuzunuzda şanzıman yağı veya antifrizi kontrol etmekle ilgili çok fazla bir şey belirtilmemiş olabilir ancak siz ön kaputu açmaktan korkmayın. En önemlisi, asla bir sızıntıya aldırmazlık etmeyin.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ormanların Faydaları ve Türkiye Ormanları

3.V Kayışı ve Triger Kaayışı Kontrolü

Çoğu kişi triger kayışını her 100.000 km’de bir değiştirmeyi ve V kayışınızı her 60.000 km’de bir değiştirmeyi ya da almanızı söyleyecektir. Bu kayışların değiştirilmesini gerektirecek şey sadece km değil başka durumlar da söz konusudur. Örneğin V kayışının ömrünü kısaltan dış faktörler arasında açık alanda park, yol durumları vb önemlidir. Normal şartlarda, kullanım kılavuzunuz araç türünüz için gerçek rakamları belirtir. Kılavuzu bulamazsanız, çevreye çevrimiçi bakın. Muhtemelen aracınız için asıl öneriyi bulacaksınız. Kayışların tamamen bozulmasını, kopmasını beklemeyin. Aksi halde bu durum diğer aksesuarlara zarar verebilir ve onarımı daha da pahalı hale getirebilir. Arabaların periyodik bakımları düzenli olarak yapılıyorsa zaten bu işlemler servis tarafından takip edilecektir.

4.Yağ Kontrolü ve Düzenli Olarak Değişimi

Arabaların periyodik bakımları ihmale gelmez. Yağ kontrolü ve düzenli değişimi bunlardan biridir. Aracınızda, yağın rengini ve yağ seviyesini kontrol etmek için bir yağ çubuğu ya da yağ çubuğu elektronik mastar ile değiştirilmişse , nasıl kontrol edileceğini bilmelisiniz. Temiz yağ ile çamurlu arasındaki farkı bilmek, bulanık yağ, gereksiz değişikliklerde size bir ton kazandıracak ve motorunuzda bir sorun olup olmadığı hakkında genel bir fikriniz olacaktır. Yağınızı ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiği konusunda genel bir öneride bulunmak zor, bunun yanıtı kullanım kılavuzunuzda.
Yağ Kontrolü ve Düzenli Olarak Değişimi

5. Akü

Bataryanızı kontrol edin ve temas noktalarını temizleyin (gerekirse). Bugünlerde bataryaların çoğu bakım için fazla bir şey gerektirmiyor, ancak nerede olduğunu bilmeli ve sızıntı olmadığından ve kontaklarda mineral ya da başka bir birikme olmadığından emin olmak için kontrol etmelisiniz. Varsa, batarya temizleme fırçasıyla temizleyin. Yoksa al ve bagajda tut.

6. Cam silecekleri

Cam silecekleri kesinlikle basit bir durum, bir ayrıntı değildir. Özellikle karlı ve yoğun yağmurlu havalarda düzgün ve yeterli çalışmayan bir cam sileceği ciddi kazalara neden olabilir. Ön camınızdan zar zor görene kadar beklemeyin. Cam silecekleri ucuz ve montajı kolaydır.

Bunu da Okuyabilirsin...
İptal davasının açılması ve idari işlem

7. Kabin hava filtresi

Kabin hava filtresini değiştirmek , muhtemelen aracınızı konforlu tutmak için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biridir. Çoğu araç kabin hava filtresine kolayca erişilmesini sağlar ve bunun yerine bir kutu açmak kadar kolaydır . Herhangi bir otomobil mağazasında bir fitting filtresi alabilirsiniz. Arabanızın çalışması için önemli bir durum olmayabilir ancak sürüşü daha keyifli hale getirir. Ayrıca kendi başınıza kolayca yapabileceğiniz bir onarımdır.

8. Motor hava filtresi

Aracınızın özelliğine bağlı olarak düzenli aralıklarla değiştirilmesi önemlidir. Kullanım kılavuzunuz, motor hava filtrenizi ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiği konusunda size tahmini bir kilometre verecektir, ancak eğer başarabilirseniz kontrol edin. Kirli ise değiştirin. Özellikle yoğun olarak dur-kalk trafiğinde kullanıyorsanız veya uzun bir yolculuk yaparsanız, motor hava filtreniz açık yollar kullanan veya yalnızca hafta sonları dolaşan birinden daha hızlı kirlenebilir.

9.Lastikler

Lastikleri çevirin ve dengeleyin ve hizalama kontrolü yapın. El kitabınızda, bunun ne sıklıkta yapıldığı yazar. Lastiklerinizin eşit bir şekilde aşındığından ve aracınızın düzgün bir şekilde sürdüğünden emin olmanız önemlidir.

10. Bujiler

Bujileriniz aşınmış veya üzeri örtülmüşse, motorunuz verimli bir şekilde çalışmaz. Bu da fazla yakıt tüketimine neden olur. Ayrıca bir arızaya yol açabilir. Bujileri kontrol etmek ve değiştirmek zor değildir. Kendiniz yapmaktan hoşlanmıyorsanız (veya aracınız için büyük ve karmaşık bir iş), kılavuzunuzun tavsiyesine uyun ve düzenli olarak değiştirilmesini sağlayın. Çoğu standart bakır bujiler 50.000 km’de değiştirilmelidir.

Bu yazıda aracınızın genel bakımı ve hemen her araç için yapılması gereken basit kontrolleri anlattık. Tüm bunları kendi başınıza rahatlıkla yapabilirsiniz. Gözden kaçırmış olabileceğimiz herhangi bir şey veya aracınıza özel herhangi bir şey için kullanım kılavuzunuz size yetecektir.

Kaynak: bilgitor.com/arabalarin-periyodik-bakimlari-ve-koruyucu-bakimlar/
Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

2 Yorum

  • Araçların periyodik bakımları servislerde çok pahalı. Sanayide bu işi iyi yapan ustalar bulmak ve onlarla çalışmak en iyisi.

  • Araçların periyodik bakımları servislerde çok pahalı. Sanayide bu işi iyi yapan ustalar bulmak ve onlarla çalışmak en iyisi.

Yorum Bırak