Okuma Hızı Nasıl Geliştirilir?

Okuma Hızı Nasıl Geliştirilir?

Okuma hızı gelişmiş olan bireyler yoğun okuma gerektiren işlerde daha hızlı ve başarılı olabilmektedirler. Eğitim hayatında olsun iş hayatında olsun hızlı okuyabilen ve anlayabilen kişilerin bir adım önde olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Hızlı okuma yapabilmek veya okuma hızı geliştirmek için bazı teknikler ve eğitimler oluşturulmuştur. Bu teknikleri öğrendiğiniz ve öğrendiklerinizi pratiğe döktüğünüz taktirde siz de okuma hızınızın geliştiğini fark edebilirsiniz.

Okuma Hızı Geliştirici Teknikler Nelerdir?

Çevrenizde bulunan bazı insanların bir belgeyi veya bir kitabı okurken sizden çok daha hızlı olabildiklerini mutlaka fark etmişsinizdir. Büyük olasılıkla bu kişiler, çeşitli geliştirici teknikler ile okuma hızlarını artırmışlardır. Okuma hızı geliştirici tekniklerden bazıları aşağıdaki şekildedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Ahilik Nedir? Kısaca Amaçları ve Önemi

Kelimeleri Öbeklerine Ayırarak Okuma Hızını Artırabilirsiniz

Kelimeleri öbeklerine ayırdığınızda, tek seferde daha fazla kelime okuyabilmeniz mümkün olacaktır. bu geliştirici teknikteki ilk denemelerinizde, tek seferde en fazla üç kelimeyi bir anda okumaya çalışmanız daha faydalı olacaktır. İlk denemelerinizde metnin tamamını hızı düşünmeden okumaya çalışarak pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Zaman ilerledikçe ve bu konuda daha pratiklik kazandıkça tek seferde okuduğunuz kelimelerin sayısını kademeli olarak artırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta okuduğunuz kelimelerin birleşimini anlayabiliyor olmanızdır. Yani kelimeleri kavrayabiliyor olduğunuza da dikkat etmelisiniz.

Gözle Okumaya Alışmalısınız

Daha hızlı okuma için mutlaka gözle okuma egzersizleri yapılmalıdır. Gözle okuma ne demektir? Bu okuma türünde gözler ile beynimiz aynı anda çalışmaya alıştırılmalıdır.

Sağdan sola, yukarıdan aşağıya veya bunun tersi şekilde gözle okurken gözlerimiz bir hareket halindedir. İşte asıl üzerinde yoğunlaşılması gereken, bu hareket esnasında okurken gözlerin duraksaması ve sapmasını en aza indirgemektir. Göz sıçraması olarak adlandırılan ve okumanın gerçekleştiği hareketler ise daha hızlandırılmalı ve bir anda okunan kelime sayıları artırılmalıdır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Telgraf Nedir? Telgrafın İcadı ve Önemi

Sessiz Okumaya Alışmalısınız

Eğitim hayatımızın ilk başladığı dönemlerde, ilköğretimde genellikle okuma alıştırmalarına başlangıç sesli okuma ile başlar. Bir süre sonra ise içinden okuma olarak da tabir edilen sessiz okuma çalışmaları yapılmaya başlanır. Alışkanlık kaynaklı olarak bireylerin çoğunda sesli okuma davranışı daha yaygın olarak görülmektedir. Halbuki sesli okuma davranışı okuma hızını yavaşlatır. Bu nedenle sessiz okuma davranışı geliştirilip hızlı okuma için benimsenmelidir. Okuyacağınız belgeleri veya kitapları hızlı okumak istiyorsanız dudak ve ses telleri hareketlerini durdurmanız gereklidir.

Geri Dönerek Tekrar Okuma Yapmak Hızı Düşürür

Okuma hızı düşük olan bireyler arasında yapılan incelemeler sonucunda bu bireylerin çoğunda okuduğu bir cümleyi veya satırı geri dönerek tekrar okuma davranışı görülmüştür. Bu davranış hızlı okumanın en büyük engellerinden biridir. Okurken mutlaka diğer etkileyici çevresel faktörlerden kurtularak yazıya odaklanmak gereklidir. Bu şekilde odaklanma sağlamak geri dönerek okumayı ve zaman kaybını yok edecektir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Dövme Nedir, Niçin Yapılır ve Dövme Nasıl yapılır?

Okurken Ana Fikir Cümle ve Kelimeleri Dikkate Alınmalıdır

Her yazıda mutlaka konunun temelini oluşturan bir veya birkaç paragraf veya kelime öbeği bulunur. Okuma hızı geliştirmek için bu paragraf veya öbekleri hızlı tespit edebilmek gerekir. Gereksiz olarak nitelenebilecek veya cümleyi uzatan kelimeler yerine ana fikri yansıtan kelimelere odaklanırsanız mutlaka okuma hızınız artacaktır.

Okuma hızı geliştirmek üzerine hazırladığımız bu detaylı içeriğimizin ardından bir diğer kapsamlı makalemiz olan “Deneme nedir, özellikleri nelerdir?” başlıklı yazımızı da mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak