Tırnak Batması Nedir? Bulgular, Nedenleri ve Tedavisi

Tırnak Batması Nedir? Bulgular, Nedenleri ve Tedavisi

Tırnak batması,  günümüzde oldukça sık görülen bir sorundur ve tamamına yakını ayak parmağında görülür.  Günlük etkinliklerin yerine getirilmesinde büyük engel oluşturur. Bazen ruhsal sorunlarda yaşatmaktadır. Tırnak batması,  tırnağın  içe doğru dönerek  uzaması sonucu  oluşan klinik tabloya denir . Genellikle baş parmaklarda  görülür,  çünkü baş parmak ve yatağı dış travmalara daha fazla maruz kalmaktadır.  Ayrıca hatalı tırnak kesimi de katkı verebilir.

Tırnak Batması Bulgular

Ayak parmağı tırnağının kenarında ağrı,  şişme ve kızarıklık vardır. Ayakkabı giymeye ve rahat hareket etmeye izin vermez.  Enfeksiyon çoğunlukla eklenir.  Gittikçe büyüyen ”granülom” dediğimiz kanamalı kirli-kırmızı-kabarık bir yara görünümündedir.  Enfeksiyon ilerlerse ciddi durumlara yol açabilir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Mutlu Olmak İçin Sağlıklı Olmak Şart

Tırnak Batması Tedavisi

Öncelikle enfeksiyon tedavisi yapılır. Yara kuruduktan sonra;  laser tedavisi, elektrokoter ile yakma,  yatak genişletilmesi, Tırnağın yan kısımlarının kökünden çıkartılması  ve tırnak çekimi yapılır.
Lazer uygulama, lokal anestezi ile CO2 Lazer kullanılarak yapılmaktadır.

Elektrokoter uygulamasında yatak kenarları yakılır.  Kesi yapılarak yapılan yöntemde yatağın bir kısmı alınır ve dikiş atılır.  Tırnak çekimi  tedaviler içinde vardır ama pek tercih edilmez,  çünkü tekrar eder ve  iyileşene kadar çok ağrılıdır.  Ben,  kolay, ucuz ve başarılı oluğu için elektrokoteri  tercih ederim.  Tırnağın yarım çıkartılması estetik sorunlar yarattığı için  isteğe bağlı bir seçenektir. Tüm girişimsel işlemlerde lokal anestezi uygulanır.

Doğru Tırnak KesimiTırnak batmasının nedenlerinden birisi de hatalı tırnak kesimidir. Tırnakların çok kısa kesilmesi tetikleyici olabilir.  Bu sebeple tırnaklar biraz uzun  ve  düz kesilmelidir.  Ayağa uygun ayakkabılar ve nem alıcı özelliği olan çoraplar tercih edilmelidir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Tansiyon Nedir? Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Op. Dr. Muharrem YILMAZ
Genel Cerrahi Uzmanı

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak