Tansiyon Nedir? Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Tansiyon Nedir? Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Dolaşım sistemi atardamarları içindeki kanın basıncına tansiyon denir. Kalp, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve oksijeni vermek için kan pompalar. Kan hareket ettikçe damarların kenarlarına doğru bir itme oluşur. Bu itmenin gücü kan basıncıdır. Kan basıncı çok yüksekse, atardamarlara (ve kalbe) fazladan baskı uygular ve bu durum kalp krizlerine, felçlere neden olabilir. Kan basıncı düzeyi, atardamarların esnekliklerinin azalması nedeniyle genel olarak yaşla birlikte artar. Fiziksel aktivite ve stres, kan basıncının geçici olarak yükselmesine neden olabilir. 50 yaş altı erişkinlerde, 130-90 mmHg, üst normal sınır sayılır.

Yaşla birlikte küçük değişmeler olmakla beraber sistolik (büyük) tansiyon için 120 ile 140, ya da Türkiye’de yaygın söylendiği gibi 12 ile 14 arası, diastolik (küçük) tansiyon için 70-90 ya da 7-9 arası olması halinde tansiyona bağlı olarak bir sağlık sorunu riskinden söz etmemek gerekir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Muz çiçeği kürü

Düşük tansiyon nedir?

Düşük tansiyon ya da hipotansiyon, düşük kan basıncı demektir. Düşük kan basıncı istenebilir gibi görünebilir ve bazı insanlar için sorun çıkarmaz. Ancak, anormal derecede düşük kan basıncı (hipotansiyon), baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir.

Düşük tansiyonun belirtileri

Baş dönmesi, bayılma, bulanık görme, mide bulantısı, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, şok
Aşırı hipotansiyon, hayatı tehdit eden duruma neden olabilir. Şok belirtileri varsa, acil tıbbi yardım almak gerekir. Baş dönmesi güneşte ya da sağlık havuzunda çok uzun süre hafif dehidrasyonun sonucu oluşabilir. Yine de, hipotansiyon belirtileri veya semptomları varsa doktora başvurmak önemlidir. Keza bu durum daha ciddi sorunlara işaret edebilir. Belirtilerin, ne zaman ortaya çıktığı ve o anda yapılanlar, doktora verilmek üzere not edilmelidir.

Yüksek tansiyon nedir?

Yüksek tansiyondan söz etmek için kişinin yaşı ve cinsiyeti dikkate alınmalıdır. Kan basıncı 140/90 mm hg üzerinde ise yüksek tansiyon (hipertansiyon) söz konusudur.
Eğer yüksek tansiyonunuz varsa, bu daha yüksek basınç kalp ve kan damarlarınızı daha fazla zorlar. Zamanla, bu ekstra zorlanma kalp krizi veya felç riskini artırır.
Yüksek tansiyonun aynı zamanda kalp ve böbrek hastalığına neden olabileceği ve bazı demans biçimleriyle yakından bağlantılı olduğu bilinmektedir.

Bunu da Okuyabilirsin...
Emboli Nedir? Çeşitleri ve Tedavisi

Yüksek tansiyonun belirtileri

Yüksek tansiyonun genellikle belirtileri olmaz. Tansiyon aletleri ile yapılan ölçümlerde çıkan tek bir yüksek değer de kesin bir sonuç kabul edilmez. Pek çok şey, kan basıncını gün boyunca etkileyebilir. Bu nedenle doktor kontrolünde kan basıncı ölçümleri gereklidir.
Bazen tansiyonu çok yüksek olan insanlar baş ağrısı yaşadıklarını söyler. Belirtilerden endişe duyulması halinde en iyisi doktora gitmektir.

Yüksek tansiyona neden olan nedir?

Çoğu insan için, yüksek tansiyonlarının tek bir nedeni olmayabilir. Yüksek tansiyona neyin neden olduğunu tam olarak bilinmemekle birlikte, yaşam tarzı ve beslenme önemlidir. Çok fazla tuz tüketimi, yeterince meyve ve sebze yememek, hareketsiz yaşam, fazla kilo veya çok fazla alkol en önemli risk faktörleridir.

Tansiyon nasıl ve ölçülür?

Kan basıncı yani tansiyonu ölçmek için tansiyon aleti kullanılır.

Günümüzde kullanımı çok kolay olan ölçme aletleri vardır. Bununla birlikte, en güvenilir ölçümler, bir uzmanın kontrolü ve takibi ile yapılan ölçümlerdir. Tansiyon ölçme aletlerinin üç tipi vardır. Bunlar cıvalı, havalı ve elektroniktir. Havalı tipleri bir stetoskop ile beraber kullanılmaktadır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Gut Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanı ve Tedavi
Dijital (Elektronik) tansiyon aletleri

Elektronik tansiyon aleti, ölçümü otomatik yapmaktadır. Kullanılırken stetoskopa gerek olmaz. Kolun üst kısmından veya bilek kısmından ölçüm yapan tipleri vardır. Bu tip cihazlar ev kullanımı için idealdir. Kullanımı kolaydır, hafıza özellikleri vardır ve daha önceki ölçüm değerleri korunmaktadır.

Kullanımı

Kullanım kılavuzunu okumak çoğunlukla yeterlidir. Bir açma kapama düğmesi ve önceki ölçüm değerlerini gösteren hafıza düğmeleri vardır. Ölçümü kolun üstünden ya da bilekten yaparken aletin, ölçümü yapılan kişinin kalp hizasında tutulması gerekmektedir. Bu aletlerin nabız ölçme özelliği olan modelleri de vardır.

Cıvalı veya havalı tansiyon aletleri

Bu tipteki tansiyon ölçerler manuel (el ile) çalışmaktadır. Kullanımı biraz daha karmaşıktır. Bu cihazlar şu parçalardan oluşurlar:
Havanın doldurulduğu manşon
Basıncın ölçüldüğü ve gösterildiği manometre
Bu ikisini birbirine bağlayan borular
Ölçüm yaparken kullanılan stetoskop hassas olmalıdır.

Kaynak: https://www.bilgitor.com/tansiyon-nedir-tansiyon-nasil-olculur

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak