Kavrama Nedir? Kavrama Hakkında Her Şey

Kavrama Nedir? Kavrama Hakkında Her Şey

Kavrama Nedir?

BİR kavrama her zaman mekanik ya da ısıl bir motor ile kullanım organı arasına yerleştirilir; amaç, motoru durdurmadan kullanım organını durdurabilmektir. Otomobillerde bu mekanizma vites kutusunun bileşiminde yapılan her değişiklikte motorun krank milini vites kutusunun giriş milinden ayırmayı (debriyaj) ve bu iki mili tedrici olarak yeniden birleştirmeyi (kavrama) sağlar.

Sürtünmeli kavramalar

Birbirine bastırılan bir çift konik diskten ya da düzlemsel yüzeyden oluşur. Diskler ya da yüzeyler birbirlerine bir baskı yayının ya da konik bir masuranın kamalama hareketi ile kilitlenen bir dizi kolun yardımıyla bastırılır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Yomra ismi nereden gelir?

Planet dişlili kavramalar

Temel olarak giriş miliyle birlikte dönen ve bir planet dişliyle kavrama yapan bir küçük eş dişliden oluşur; bu planet dişlinin mili, giriş mili üzerinde avara dönen bir tablaya tespit edilmiştir. Planet dişli, genellikle iç diş düzenli olan ve devindirilecek mile kamalanmış bir eş dişliyle kavrama yapar. Tabla bir frenle durdurulduğunda planet dişlinin dönüşü eş cbşliyi ve dolayısıyla da devindirilecek mili devindirir. Bu kavramalar otomobillerde kullanılmaz.

Otomatik kavramalar

Bu tip kavramaların özdevingenliği işleyiş ilkesinden değil, elektromanyetik ya da pnömatik olan kumanda biçiminden kaynaklanır.

Hidrolik kavramalar

Otomobillerde 1930’dan bu yana tamamen hidrolik kavramalar kullanılmaktadır. Bu kavramalar karşı karşıya duran iki bobin kanadı arasında dolaşan bir akışkan akımının kinetik özelliklerinden yararlanır.

Bunu da Okuyabilirsin...
Keşfedilmemiş Kamp Alanları

Tırnaklı kavramalar

Bunlar dişli kavrama denen dişler ya da tırnaklar taşıyan iki manşondan oluşur. Manşonların birbirine yaklaşmasıyla dişler kavrama yapar ve devindirme başlar. Bu kavramalar, kavramayı kapama manevrası yalnız çok düşük hızlarda gerçekleştirildiğinde kullanılır. Yalnızca bir tek dönme yönü olduğunda kavramayı kapama manevrası bakışımsız bir diş düzeni kullanarak kolaylaştım; bu bakışımsız diş düzeni ayrıca, çeken mil rölanti durumuna girdiğinde ya da durduğunda çekilen mile devinimini sürdürme olanağı vererek, debriyajın otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlar.

 

Gönderiliyor
Kullanıcı Oyları
( oy)

Yorum Bırak